Masuri drastice de verificare a modului in care sunt cheltuiti banii pe POSDRU

moneda_turn2.jpg

Din cauza neregulilor descoperite de Comisia Europeana in derularea proiectelor depuse de firme, institutii publice si ONG-uri prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), au fost solicitate masuri drastice de verificare a modului in care sunt cheltuiti banii comunitari.

Reprezentantii firmelor, institutiillor publice si ai ONG-urilor din Iasi au reclamat birocratia excesiva in derularea si decontarea fondurilor europene. Dupa suspendarea platilor de catre UE pe POS DR, in urma descoperirii mai multor nereguli, cei care au contractat proiecte sustin ca sunt in imposibilitatea de a finanta investitiile si ca vor fi nevoiti sa le suspende si sa trimita oameni in somaj.

Este incredibil cat de greu o ducem, cat de supercificial sunt tratate aceste probleme. Exista proiecte cu intarzieri la plata de peste un an. Din 797 de proiecte analizate, doar pentru 53 sunt facute plati in termen. Nu contest ca exista erori si greseli, dar nu trebuie sa fim toti tratati ca niste hoti“, a precizat Viorica Frunza, presedintele Asociatiei Patronale CPISC Iasi. Aceasta a spus ca in urma controlului Comisiei Europene s-au impus reguli aberante precum a da socoteala de veniturile obtinute in timpul liber sau de-a raporta in fiecare ora ce face fiecare expert angajat in proiect.

Ce presupune proiectul european care a adus familia Cepoi in atentia Agentia Nationala de Integritate

Si noi avem proiecte pe POS DRU si trebuie sa repesctam aceleasi reguli care cred ca sunt indreptatite, deoarece s-au gasit proiecte in care managerii castigau cate 40.000 de lei pe luna. Cu un asemenea salariu cred ca ar trebui sa raporteze ce face in fiecare minut“, a spus Gabriela Vasilache, sefa Agentiei Judetene de Ocuparea Fortei de Munca Iasi.

Omul de afaceri Viorica Frunza a spus ca asemenea proiecte cu salarii pentru manageri de 10.000 de euro pe luna sunt exceptii, dar sunt ingaduite chiar de ghidul de finantare care permite ca un expert sa fie platit cu 250 de lei pe ora, ceea ce ar duce la salarii lunare de 42.000 de lei. “Ceea ce ne nemultumeste este ca platile in proiecte, acolo unde s-au operat, au fost facute preferential. Dupa ce am sesizat acest lucru, informatiile legate de decontare au fost scoase de pe site pentru a nu mai putea verifica. Normal ar fi ca platile sa fie facute in ordinea solicitarii“, a spus presedintele Asociatiei Patronale CPISC Iasi.

Oficialii Autoritatii de Management a POS DRU au anuntat ca in urmatoarele saptamani vor fi reluate platile dupa ce s-au alocat 470 de milioane de lei la nivel national. Ministerul Afacerilor Externe a precizat, legat de acest program: “Comisia Europeana a efectuat un audit vizand intervalul 1 ianuarie 2007 – aprilie 2012, pe baza caruia considera ca sistemul de management si control a functionat necorespunzator. Din acest motiv, s-a declansat procedura de pre-suspendare a programului si s-a propus o corectie definitiva de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul Uniunii Europene catre bugetul national. Executivul intreprinde la ora actuala actiuni importante pentru implementarea masurilor necesare pentru a corecta disfunctionalitatile si a asigura functionarea optima a sistemului“.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.