155 milioane euro fonduri europene pentru sprijinirea studentilor defavorizati, a doctoranzilor in antreprenoriat si a cercetatorilor

studenti.jpg

Ministerul Fondurilor Europene a lansat doua noi apeluri de proiecte, finantate din Programul Operational Capital Uman (POCU), prin care se acorda burse din fonduri europene studentilor defavorizati, doctoranzilor si cercetatorilor postdoctorat.

Prin astfel de initiative, se urmareste stimularea cercetarii universitare aplicate, a antreprenoriatului si a incluziunii sociale.

Bursa Student antreprenor este o masura care are drept obiectiv cresterea participarii studentilor din categorii vulnerabile la programe de studii de licenta, eliminarea impedimentelor de integrare socioprofesionala pe care le intampina in prezent studentii din mediul rural, cei din comunitatile dezavantajate economic, cei apartinand minoritatii roma, dar si persoanele cu dizabilitati – studenti care au depasit varsta de 24 ani.

In cadrul proiectelor finantate prin acest apel, se va acorda bursa Student antreprenor, in valoare de 300 lei lunar, timp de trei semestre de studii de licenta. Studentii sprijiniti sunt cei care urmeaza cursuri de formare antreprenoriala si care apeleaza la servicii de consiliere profesionala. Acesti tineri vor fi incurajati sa isi dezvolte competentele antreprenoriale si sa realizeze planuri de afaceri.

Acordarea bursei este conditionata de absolvirea studiilor tertiare/continuarea studiilor, in vederea cresterii numarului de cursanti si de absolventi din invatamantul superior, in asa fel incat sa fie combatut abandonul universitar, iar ofertele educationale sa fie corelate cu piata muncii.

Valoarea totala a apelului de proiecte este de peste 71 milioane euro, din care contributia Uniunii Europene este de 85%.

Pot depune proiecte institutiile de invatamant superior acreditate, publice si private.

Universitatile pot depune proiecte in valoare maxima de 1,7 milioane euro, in parteneriat cu alte institutii de invatamant superior acreditate, publice si private, cu ONG-uri, inclusiv asociatiile studentesti sau cu parteneri sociali.

Cel de-al doilea ghid este dedicat sprijinirii doctoranzilor si cercetatorilor post-doctorat in antreprenoriat, prin corelarea acestor programe cu nevoile angajatorilor / pietei muncii. Astfel, investitiile din programul „Sprijin pentru doctoranzi si cercetatori post-doctorat” au in vedere sprijinirea studentilor inscrisi la studii doctorale si a cercetatorilor postdoctorat si sustinerea initiativelor antreprenoriale conexate cu cercetarea universitara din domeniile cu potential competitiv si specializare inteligenta.

Bursa Doctorand antreprenor va avea o valoare de cel mult 400 euro/luna si se va acorda pentru o perioada de maximum 12 luni consecutive, inclusa in ultimii 2 ani terminali ai studiilor de doctorat.

Bursa Cercetator postdoctorat antreprenor va avea o valoare de cel mult 600 euro/luna si se va acorda pentru o perioada de maximum 12 luni consecutive.

Valoarea totala a apelului de proiecte este de 84,70 milioane euro, din care contributia Uniunii Europene este de 85%.

Institutiile de invatamant superior care au incheiat protocoale de colaborare cu angajatori pot depune proiecte in valoare maxima de 1,5 milioane euro.

Sursa: fonduri-ue.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top