Romania ar putea pierde in acest an fonduri de 20 milioane euro primite prin programul SAPARD. Declaratia apartine directorului Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik, explicatia fiind rezilierea contractelor de catre unii beneficiari.
„Estimez ca vom pierde anul acesta fonduri in valoare de circa 20 de milioane euro, unul din motive fiind rezilierea contractelor in cazul in care beneficiarii se razgandesc. Banii sunt pierduti deoarece programul SAPARD a fost incheiat, iar fondurile nu mai pot fi realocate”, a spus Klarik.
In ultimii 7 ani, au fost alocate prin programul SAPARD, fonduri in valoare de aproape un miliard de euro. In cursul acestui an au fost acordate finantari de peste 250 de milioane de euro, iar pana la finele anului ar trebui sa fie platite alte 120 de milioane de euro, in cazul in care nu vor fi reziliate unele contracte. „Media lunara pe ultimele trei luni a fost de 40 milioane de euro in cazul efectuarii platilor, iar ritmul acestora va creste pana la finele anului”, a adaugat Klarik.
Pentru 2008, APDRP are de efectuat plati in valoare de aproximativ 450 milioane de euro, existand riscul ca 4% din fonduri sa fie pierdute.
Fostul director general al agentiei SAPARD, Gheorghita Corbu, a declarat la Suceava, ca Romania risca sa piarda fonduri de 80-100 de milioane euro prin programul SAPARD, suma apropiata de cea pe care o va pierde si in cazul in care Agentiei pentru Plati si Interventii in Agricultura (APIA) nu va fi functionala.
Romania are la dipozitie o luna pentru a corecta deficientele din sistemul de plati din agricultura, riscand, in caz contrar, sa se confrunte cu reducerea cu 25% a fondurilor europene pentru subventionarea acestui sector de activitate, a avertizat, in 10 octombrie, Comisia Europeana.
APDRP este responsabila de derularea fondurilor europene prin programul SAPARD si se va ocupa si de fondurile care vor ajunge la agricultori prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala, provenind din Fondul European de Dezvoltare Rurala (FEADR).
Programul SAPARD se deruleaza pe principiul „n+2”, astfel ca banii alocati in 2006 trebuie cheltuiti pana in 2008. Beneficiarii ale caror proiecte au fost acceptate pentru finantare realizeaza investitia din fonduri proprii, urmand ca ulterior cheltuielile sa le fie rambursate din fonduri UE, pe masura de proiectul este derulat. incepand cu decembrie 2006, pentru programul SAPARD nu au mai fost primite cereri de finantare ca urmare a epuizarii fondurilor alocate Romaniei in perioada 2000-2006. Pana in prezent, APDRP a aprobat 4.765 de proiecte, in valoare de 1,51 miliarde de euro.