Primaria Iasi criticata pentru contractul incheiat cu VMB Partners

Primaria Iasului va plati 12 miliarde de lei vechi firmei de consultanta VMB Partners, desi ar fi putut sa micsoreze substantial comisionul. Firma respectiva a ajutat municipalitatea sa negocieze imprumutul de la Dexia Kommunalkredit, insa Tele’M sustine ca firma de consultanta nu isi merita toti banii. Mai mult, consilierii locali care au votat imprumutul habar nu au ce cuprinde contractul respectiv.

Televiziunea Tele’M a adus mai multe acuzatii primarului Gheorghe Nichita, in cadrul emisiunii Martor Incomod. Atat prezentatorul Alex Preda, cat si colegul sau de la Tele’M, Sabin Orcan, au criticat Primaria care ar fi cheltuit aiurea banii pe consultanta.

VMB Partners a fost negociatorul Primariei in relatia cu bancile care au vrut sa imprumute Iasul cu 2.000 miliarde lei vechi. Firma de consultanta si-a stabilit tariful: 320 de milioane (onorariul fix) + 25% din economia realizata prin negociere. Economia respectiva se considera diferenta dintre prima oferta venita la Primarie si cistigatorul final al licitatiei.

Dupa ce s-a terminat intreg procesul de negociere, Consiliul Local a economisit ceva peste 40 miliarde lei vechi. Rezulta un comision pentru VMB Partners de peste 10 miliarde.

Tele’M acuza urmatoarele:

– Economia realizata nu este o mare performanta economica a firmei de consultanta, pentru ca prima oferta putea fi mai mica, daca reprezentantii Primariei s-ar fi straduit mai mult. Daca ar fi fost mai mica prima oferta, rezulta ca si diferenta dintre aceasta si ultima oferta ar fi fost mai mica, deci comisionul platit catre VMB ar fi fost mai redus. Cele 12 miliarde de lei vechi pe care le va incasa negociatorul reprezinta o suma mult prea mare, raportat la volumul de munca depus.

– Primaria putea sa ceara renegocierea comisionului, daca acesta era prea mare. Insa edilii au refuzat as discute propunerea facuta de consilierul democrat Daniel Oajdea.

Acuzatorii Primariei, citati de Tele’M: Tiberiu Brailean si Daniel Oajdea (consilieri locali PD) si Dumitru Oprea (rector Univ. “Al.I.Cuza” si adversar al lui Nichita in campania din 2008).

“Primaria trebuia sa obtina, sa se straduiasca sa obtina cea mai buna oferta. Dupa care trebuia sa vina firma de consultanta si sa imbunatateasca, sa scada respectiv costurile ofertei respective. Mie nu mi s-a parut ca Primaria a facut eforturi foarte mari pentru a obtine intr-adevar cea mai buna oferta”, a declarat Tiberiu Brailean (foto), consilier local PD.

VMB Partners a fost contestata la alte primarii: La Timisoara si Slobozia au existat articole de presa in care firma de consultanta a fost criticata. Viceprimarul de Slobozia sustine ca firma respectiva este privilegiata in raport cu anumiti edili.

Respectiva firma de consultanta, care a fost reprezentata la Iasi de Valentin Miron, a sponsorizat si Asociatia Municipiilor din Romania, in care este membru si primarul Gheorghe Nichita.

Consilierii locali care au votat imprumutul nu stiu ce inseamna termenii din contract. Reporterii Tele’M au discutat cu mai multi consilieri locali de la PSD si PC – aproape toti nu au stiut sa raspunda unor intrebari tehnice (ce inseamna BUBID, BUBOR sau cont escrow).

Nici macar Dumitru Tomorug, directorul Directiei de Investitii din Primarie, nu a raspuns la intrebarile legate de detaliile tehnice ale imprumutului. Totusi, consilierii locali au votat si pe baza unui referat de specialitate, aflat in mapa de consiliu, semnat chiar de Tomorug.

Sursa: NewsIasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.