Fondurile structurale vor fi accesate de catre proiectele firmelor puternice, iar firmele mici si mijlocii vor castiga si ele de urma faptului ca vor deveni furnizori pentru cei mari. Cei mai multi bani vor veni pe infrastructura, iar aceste proiecte vor fi luate de firmele mari, urmand ca IMM-urile sa castige si ele pentru ca vor fi furnizorii acestora. In acest fel nu se vor pierde banii veniti de la Uniunea Europeana.
Directorul general al Autoritatii de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar din Ministerul Economiei si Finantelor, Razvan Cotovelea, a declarat ca „problema nu va fi ca firmele romanesti nu vor putea accesa fondurile structurale, pentru ca acest lucru nu este greu, ci implementarea lor va fi dificila”.
Conform studiului CNIPMMR, mai putin de jumatate din intreprinderile mici si mijlocii din Romania vor sa acceseze fonduri structurale, reprezentand o pondere de 46,26%.
Studiul mai arata ca 31,41% dintre intreprinzatori sunt in stadiul de informare cu privire la aceste fonduri, 9,93% dintre acestia asteapta ca fondurile sa devina operationale, iar 2,46% dintre firmele care au participat la sondaj au contactat o firma de consultanta sau un patronat pentru a primi sprijin. In faza de elaborare a proiectului sunt 2,29% dintre intreprinzatori.