Precizari privind sumele alocate Romaniei in perioada 2007-2009

In legatura cu informatiile aparute in unele cotidiene centrale, conform carora fondurile alocate Romaniei de catre Uniunea Europeana in perioada 2007-2009 ar fi fost reduse in urma votului din Parlamentul European pentru Tratatul de Aderare, Negociatorul Sef cu Uniunea Europeana, dl. Leonard Orban, precizeaza ca: Sumele alocate Romaniei si Bulgariei de Uniunea Europeana in perioada 2007-2009 sunt cele negociate in cadrul pachetului financiar agreat in cursul anului 2004. Principalele prevederi financiare negociate pentru respectiva perioada sunt prevazute in Tratatul de Aderare, asupra caruia Parlamentul European si-a dat avizul conform miercuri, 13 aprilie a.c.

Conform declaratiei comune a Parlamentului European, Consiliului UE si Comisiei Europene asupra implicatiilor financiare ale aderarii Romaniei si Bulgariei, declaratie semnata in 13 aprilie a.c., se precizeaza ca sumele alocate pentru Romania si Bulgaria se mentin conform pachetului financiar adoptat de Consiliu in luna martie 2004. Astfel, sumele alocate Romaniei in perioada 2007-2009 vor fi de aproximativ 11 mld. EURO in angajamente, din care 6,1 mld. EURO plati, carora li se adauga cca. 560 de milioane EURO prin Facilitatea Schengen si pentru fluxurile de numerar.

Declaratia semnata de cele trei institutii europene statueaza ca, dupa 2009, cheltuielile pentru Romania si Bulgaria vor intra in categoria „non-compulso” (cheltuieli care nu sunt obligatorii), ceea ce inseamna ca vor fi subiect al procesului de codecizie, la care decizia este luata in comun de Parlamentul European si de Consiliu. Sumele destinate Romaniei si Bulgariei in perioada 2010-2013 vor fi definite numai dupa ce statele membre ale Uniunii si institutiile comunitare vor ajunge la un acord asupra perspectivei financiare 2007-2013. In calitate de stat aflat in curs de aderare si observator activ in cadrul institutiilor europene, Romania va participa la discutiile privind acest acord.

Sursa: , Ministerul Integrarii Europene, 18 aprilie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top