Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a hotarat majorarea de la 7,9% la 8,5% a dobanzii la care banca centrala atrage depozite pe o luna de la bancile comerciale. BNR se pregateste astfel sa absoarba mai multe lichiditati pentru a face fata presiunilor inflationiste pe termen scurt pe care le anticipeaza. Banca Nationala a Romaniei ajunge astfel sa ofere o dobanda mult mai buna la depozitele pe o luna decat bancile comerciale, care platesc clientilor in jur de 7%, nivel care risca sa nu acopere inflatia. Ca urmare, decizia BNR ar putea da un impuls de incurajare a economisirii.
Rata economisirii in produsul intern brut a scazut la 9,4% in primul trimestru al acestui an, reprezentand cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, ceea ce reflecta cresterea deficitului de cont curent. In paralel cu majorarea dobanzii de sterilizare, BNR a renuntat la asa-numita dobanda de politica monetara, pe care a introdus-o in luna februarie a acestui an pentru a indica nivelul maxim de dobanda la care ar atrage lichiditati de pe piata monetara, dar care a devenit complet nesemnificativa pentru jucatori in conditiile in care dobanda folosita in operatiuni era din ce in ce mai scazuta.
Incepand din aprilie, dobanda respectiva a ramas suspendata la un nivel de 12,5% pe an, indicand deja o prudenta crescuta a BNR legata de riscurile de inflatie, in timp ce dobanda folosita pe piata a coborat chiar sub 7% pe an. Deciziile referitoare la dobanzi survin in contextul in care Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a hotarat in sedinta sa de luni trecerea oficiala la strategia de tintire directa a inflatiei, o data cu aprobarea primului raport trimestrial privind evolutia preturilor in primele trei luni ale acestui an. Viziunea bancii centrale asupra evolutiei inflatiei pe parcursul urmatoarelor opt trimestre urmeaza a fi prezentata publicului pe 15 august. Cert este ca Banca Nationala se asteapta la cresteri de preturi in perioada urmatoare.
Banca centrala incearca sa tina inflatia in frau, majorand dobanda de sterilizare, insa doar cu foarte putin, pentru a nu stimula interesul capitalurilor speculative. Cresterea ratei dobanzii de sterilizare poate reprezenta un semnal de strangere a politicii monetare in fata presiunilor inflationiste, dupa cum afirma analistul-sef al ABN Amro Romania. El apreciaza insa ca majorarea este nesemnificativa pentru investitorii straini si ca atare decizia nu ar fi de natura sa atraga intrari de valuta peste cele care preseaza deja in sensul scaderii cursului de peste cinci saptamani.