Conditiile de acordare a ajutoarelor de stat pentru intreprinderile mici si mijlocii sunt supuse unui control mai exigent in Romania decat in Uniunea Europeana. Printr-un regulament emis in luna aprilie, Consiliul Concurentei face unele ajustari la regulamentul Comisiei Europene privind ajutoarele destinate IMM-urilor, in sensul ca defineste conceptul de „intreprindere mijlocie” intr-un mod mai limitativ.
Distinctia dintre intreprinderile mici si cele mijlocii are o importanta deosebita intrucat de incadrarea intr-una sau in cealalta categorie variaza intensitatea ajutorului de stat admisibil. In timp ce reglementarile europene includ in randul intreprinderilor mijlocii companii cu o cifra de afaceri de maxim 40 Milioane de Euro sau un rezultat anual al bilantului contabil de maxim 27 Milioane de Euro, in Romania intreprindere mijlocie este considerata firma care are o cifra de afaceri de maxim 8 Milioane de Euro si un rezultat al bilantului contabil de maxim 5 Milioane de Euro.
De asemenea, in regulamentul Consiliului Concurentei pragurile de exceptare de la obligatia notificarii ajutoarelor de stat sunt si ele mai mici, ajutor total de 3 Milioane Euro sau costuri eligibile de 5 Milioane de Euro. Din 2001, Comisia Europeana a eliminat obligatia notificarii ajutoarelor mai mici de 15 Milioane de Euro sau a celor destinate unor proiecte ale caror costuri eligibile sunt mai mici de 25 Milioane de Euro, iar intensitatea ajutorului de stat nu depaseste 50%.