
„Podul creeaza conditii favorabile pentru promovarea transportului combinat prin aplicarea solutiilor logistice ecologice fluviale-rutiere-feroviare”. Vessela Gospodinova, Ministru Adjunct al Transporturilor in Bulgaria, 2008
Podul va facilita dezvoltarea traficului pe distante lungi si a comertului dintre sud-estul Europei, Turcia si Europa Centrala. Proiectantii se asteapta, de asemenea, ca investitiile in proiect sa stimuleze economia locala si sa genereze locuri de munca.
Substitut pentru feriboturi
Pe Dunare circula curse de feribot regulate intre Vidin, Bulgaria, si Calafat, Romania. Acest serviciu nu poate face fata insa necesitatilor de transport dintre Bulgaria, Romania si tarile aflate in prelungirea acestui traseu. in iunie 2000, cele doua natiuni au convenit sa construiasca un nou pod peste aceasta parte a fluviului.
Unul dintre principalele obiective este de a restabili o legatura feroviara transfrontaliera intre Bulgaria si Romania. Noul pod, care este abia al doilea construit pe acest segment al Dunarii comun celor doua tari, va asigura si o mai buna integrare a retelelor de transport rutier si feroviar bulgare in retelele de transporturi paneuropene – legand Germania de Grecia si Turcia.
Costurile totale ale proiectului sunt estimate la 226 milioane de euro, contributia UE fiind de 70 de milioane. Lucrarile de constructie au inceput in februarie 2007 si se vor finaliza in 2011, rezultatul fiind un pod cu doua benzi rutiere pe fiecare sens si o singura linie de cale ferata. Va exista si un trotuar pentru pietoni si traficul nemotorizat pe o parte, iar pe cealalta parte va exista un trotuar de urgenta.
Beneficii ale traficului international
Constructiile sunt deja in desfasurare la podul Calafat-Vidin, fiind deja finalizate fundatiile, stalpii si segmentele de pe prima punte. in esenta, sunt deja incheiate lucrarile si la principalele structuri rutiere de pe partea bulgara.
Un scurt tronson de cale ferata existent este in curs de reabilitare, in acelasi timp construindu-se si electrificandu-se peste 9 km de linie ferata noua, printr-o activitate coordonata cu companiile nationale ce raspund de infrastructura feroviara. Se adauga mai multe linii de manevre si se construieste o noua gara de marfa la granita.
Noul pod va avea o lungime totala de 1 440 metri in cazul sectiunii combinate de cale ferata si sosea, la care se adauga 1 040 metri pentru podul feroviar de acces. Fiind un exemplu bun al cooperarii dintre Bulgaria si Romania, podul ar trebui sa fluidizeze transporturile internationale pe distante lungi spre Romania si Europa Centrala, intr-un punct in care pana acum au fost ingreunate.