Semnare proiect pentru Municipiul Bacau

Bacau, László BORBÉLY, semnare, contract, mediu, finantare

Proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin Fondul de Coeziune si are o valoare totala de 78.364.634 Euro, din care valoare eligibila de 63.197.286 Euro, 31.598.643 Euro reprezentand contributia Uniunii Europene. De acest proiect, intreaga populatie a municipiului Bacau va beneficia de reducerea poluarii aerului cauzata de sistemul de termoficare (reducerea emisiilor de SO2, Nox si pulberi).

Obiectivul general al proiectului este reducerea impactului negativ asupra mediului si diminuarea efectelor schimbarilor climatice cauzate de sistemul de termoficare, in vederea imbunatatirii starii de sanatate a populatiei in municipiul Bacau si asigurarea conformarii cu cerintele de mediu stabilite prin Tratatul de Aderare.

Totodata, proiectul asigura crearea unui sistem de termoficare sustenabil, la un nivel acceptabil al tarifului, pentru populatia din municipiul Bacau.

„Atrag atentia tutror primarilor si consiliilor locale care se gandesc sa scape de o „grija” si sa indrume populatia sa-si puna centrale termice de apartament ca se joaca cu focul. Peste tot in Europa sistemul de termocentrale colective este mult mai ieftin si exista discutii ca, la nivel european, cei care detin centrale individuale sa fie taxati pentru noxele pe care le produc. Atrag atentia asupra faptului ca autoritatile trebuie sa identifice masuri pentru a sprijini retehnologizarea termocentraleor si exista 92 de orase si municipii in care sistemele trebuie modernizate. Ministerul Mediului si Padurilor a facut proiecte, a caror valoare totala ajunge la 476 milioane de euro, pentru sisteme de termocentrale pentru 7 orase, respectiv Iasi, Bacau, Timisoara, Botosani, Focsani, Oradea si Govora (Rm. Valcea)”, a declarat ministrul László BORBÉLY.

De asemenea, ministrul Mediului si Padurilor a subliniat ca „Nu intamplator am ales judetul Bacau pentru a semna acest contract. Cel mai important este faptul ca acest oras nu a asteptat sa vina cineva si sa remedieze problema privind termoficarea, autoritatile de aici au lucrat bine. Municipiul Bacau reprezinta un exemplu prin faptul ca autoritatile au pornit cu banii proprii inca din august 2009 contractele privind proiectarea si reabilitarea retelelor si in 2010 pentru retelele de distributie. Iata ce inseamna sa ai o conceptie si sa crezi in ea. In acest moment Municipiul Bacau poate cere deja rambursare de fonduri, de peste 3 milioane de euro, ce vor veni de la Uniunea Europeana”.

In ceea ce priveste intreg sistemul de termoficare, ministrul Mediului si Padurilor a declarat ca exista o Comisie Mixta formata din mai multe ministere unde se lucreaza pentru definitivarea unei strategii privind retehnologizarea si rentabilizarea sistemelor termice ce va avea in vedere gasirea de modalitati de investitii in centrale functionale, reducerea poluarii, cogenerare si utilizarea energiilor noi. De asemena, aceasta Comisie analizeaza si sistemul de subventionare a energiei termice.

Prin acest proiectul semnat astazi cu municipiul Bacau se va reduce poluarea aerului cauzata de sistemul de termoficare, prin introducerea celor mai bune tehnici disponibile (BAT) si se vor introduce masurile de eficienta energetica in vederea reducerii pierderilor de caldura si putere la sursa si in reteaua de transport si distributie.

Totodata se va asigura accesul la serviciile publice de termoficare pentru populatia cu venituri reduse si va creste siguranta aprovizionarii cu caldura si apa calda prin asigurarea flexibilitatii utilizarii combustibililor.

Sursa: Ministrul Mediului si Padurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top