Absorbtia banilor europeni ar putea ajunge la 78%; proiecte retrospective de 557 milioane de euro, aprobate in aprilie

euro_caramizi.jpg

Rata de absorbtie a fondurilor europene pe cadrul financiar 2007-2013 ar putea ajunge, la finalul acestui an, la 78%, in luna aprilie existand 47 de proiecte retrospective aprobate si 28 in evaluare, reprezentand, in total, o contributie UE de peste 950 de milioane de euro, au declarat, reprezentantii Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

“In conformitate cu prognozele cererilor de plata pe care Romania le-a transmis Comisiei Europene pentru anul 2016 (potrivit Memorandumului aprobat in Guvern in luna ianuarie 2016), se estimeaza ca rata de absorbtie sa ajunga la sfarsitul anului 2016 la aproximativ 78%, iar la data de 31 martie 2017, conform previziunilor transmise oficial CE, rata de absorbtie calculata in functie de sumele solicitate sa poata depasi 80% din alocarea UE”, mentioneaza oficialii MFE.

De asemenea, acestia au mai afirmat ca procesul de evaluare a proiectelor restrospective continua.

“Procesul de evaluare continua si nu avem inca o valoare finala. Avem posibilitatea ca pana la declararea ultimelor sume catre CE sa definitivam procesul de selectare a acestor proiecte. Din situatia de la mijlocul lunii aprilie rezulta ca au fost aprobate 47 de proiecte, cu un buget total de 557 de milioane de euro, din care contributia UE este de 466 milioane de euro, iar un numar de 28 proiecte retrospective se aflau in evaluare (in valoare UE de circa 488 milioane euro)”, au mai aratat reprezentantii ministerului.

In ceea ce priveste situatia intreruperii Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, acestia au precizat ca exista semnale ca o decizie urmeaza a fi luata in cursul lunii mai.

“Acum doua zile am avut o intalnire cu reprezentanti ai Comisiei Europene, privind situatia intreruperii Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane si stabilirea masurilor pe care Romania trebuie sa le intreprinda. Exista semnale ca situatia se va rezolva in curand, DG Ocupare va lua o decizie si o va comunica in cursul acestei luni. Dupa deblocarea situatiei, va putea fi facuta rambursarea sumei de 167 de milioane de euro aferenta aplicatiei 44”, au mai spus oficialii MFE.

Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene a crescut in aprilie cu 0,41 puncte procentuale, la 66,21% pe cadrul financiar 2007-2013, se arata in datele Ministerului Fondurilor Europene.

Astfel, valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise Comisiei Europene (CE) depasea 12,6 miliarde de euro, in 30 aprilie. In ceea ce priveste rata absorbtiei efective, respectiv rambursarile de la CE, aceasta a crescut cu 2,22 puncte procentuale, la 63,79% (12,1 miliarde euro).

Pe Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice rata de absorbtie curenta era de 75,75%, la fel ca si la finalul lunii martie, pe Programul Operational Asistenta Tehnica — 97,71%, pe Programul Operational Sectorial Mediu — 71,12% (la fel ca in 31 martie), pe Programul Operational Regional — 64,75% (la fel ca in 31 martie), pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane — 54,51% (la fel ca in 31 martie), pe Programul Operational Sectorial Transport — 63,77%, iar pe Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative — de 93,37% (la fel ca in 31 martie).

Data de 31 decembrie 2015 este termenul final de eligibilitate a cheltuielilor efectuate de beneficiari, iar 30 iunie 2016 — transmiterea la Comisia Europeana si la Autoritatea de audit a ultimei aplicatii de plata intermediara.

De asemenea, 31 martie 2017 reprezinta termenul pana la care trebuie transmisa la Comisie, prin SFC 2007, aplicatia de plata a soldului final si a declaratiei finale de cheltuieli.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.