Efectul legii darii in plata: Proprietarii cresc chiriile

cheie_casa.jpg

Blocajul in creditarea populatiei care se prefigureaza ca urmare a legii darii in plata va conduce la cresterea cererii pe piata chiriilor, iar proprietarii vor specula momentul pentru a majora nivelul chiriilor, potrivit lui Ioan Bejan, secretarul general al Patronatului Proprietarilor de Cladiri din Romania.

Chiar daca legea darii in plata, care permite debitorilor sa predea imobilul ipotecat la banca in schimbul stergerii complete a datoriilor, va deveni functionala abia de saptamana viitoare, bancile s-au grabit sa creasca deja avansul practicat la creditele ipotecare, ca masura de protectie. Pana acum BRD, CEC Bank, Alpha Bank, Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Bancpost, Garanti Bank si Intesa Sanpaolo Bank au crescut avansul la creditele ipotecare in lei. Majoritatea au mers pana la 30-35%, de la nivelul anterior de 15%.

„Daca se restrictioneaza accesul la creditare, oamenii trebuie sa locuiasca undeva si nu au alta varianta decat sa caute chirie. Teoretic, cererea ar trebui sa creasca. Simtind o crestere a cererii, proprietarii vor specula momentul. Am, insa, rezerve ca s-ar putea produce majorari semnificative a chiriilor. Proprietarii trebuie sa tina cont de capacitatea financiara a celor care locuiesc cu chirie“, a declarat pentru Ioan Bejan.

Potrivit acestuia, proprietarii vor fi tentati sa ridice chiria la prima negociere cu 10-20 de euro, deciziile lor urmand sa se reflecte in contractele din toamna, perioada specifica reinnoirii si renegocierii contractelor de inchiriere.

„Presa scrie foarte mult in ultima perioada despre problemele accesului la locuinta si lumea incepe sa inteleaga fenomenul. Cred ca proprietarii vor incepe sa negocieze mai strans. Cand scade cererea pe un segment al pietei, aceasta se muta pe celalalt segment“, completeaza Bejan.

Daca in tarile vest europene locuirea cu chirie nu este o problema, in cazul Romaniei lipsa de reglementari face ca circa 90% din piata sa fie „la negru“.

„Nu este un stigmat locuirea cu chirie. Daca ne raportam la tarile vestice, vedem ca intre 35% si 55% din populatie locuieste cu chirie. Asta nu inseamna ca aici nu exista dorinta de proprietate, insa oamenii se muta dupa locul de munca. Exista discutii la nivelul Uniunii Europene legate de o reforma a politicii locuirii. Este vorba despre niste recomandari pe care Comisia Europeana le va da statelor membre legate de aceasta reforma“, spune secretarul general al Patronatului Proprietarilor de Cladiri din Romania.

Sursa: Capital

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.