Municipiul Bucuresti va asigura o contributie de 9 milioane de lei pentru achizitionarea a 56 de tramvaie cu fonduri europene

tramvai-Timisoara.jpg

Consilierii generali ai Capitalei vor dezbate, in sedinta de marti, patru proiecte de hotarare care prevad aprobarea unei contributii totale de aproximativ 9 milioane de lei pentru achizitia a 56 de tramvaie noi din gama de 36 de metri prin Programul Operational Regional 2014-2020. Mai exact, cele patru proiecte de hotarare vizeaza modernizarea si dotarea liniilor de tramvai nr. 32, 41, 21 si 25, precum si aprobarea cheltuielilor aferente.

Cele patru proiecte au o valoare totala de 521 de milioane de lei, iar CGMB urmeaza sa aprobe contributia proprie a Municipiului Bucuresti, reprezentand achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile, precum si contributia de 2% din valoarea eligibila a proiectelor, in cuantum de aproximativ 9 milioane de lei. Sumele reprezentand cheltuieli conexe ce pot aparea pe durata implementarii proiectelor se vor asigura din bugetul local.

Potrivit expunerilor de motive, Primaria s-a angajat sa achizitioneze 100 de tramvaie noi si a depus in luna mai cerere de finantare pentru proiectele de modernizare si dotare a celor patru linii de tramvai, in vederea obtinerii de asistenta financiara nerambursabila in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020.

Cererile de finantare au fost depuse in baza hotararilor CGMB prin care au fost aprobate achizitia a 100 de tramvaie din gama 36 m, precum si studiul de oportunitate “Achizitionare tramvaie si echipamente necesare imbunatatirii transportului public de calatori pe liniile 1,10, 21, 25, 32, 40, 41 si 55”.

Se mentioneaza ca proiectele au parcurs intregul proces de evaluare, au fost admise in urma evaluarii, iar pe 19 octombrie au fost selectate pentru finantare. Ca urmare a selectarii pentru finantare, proiectele intra in etapa pre-contractuala, etapa care preceda semnarea contractului de finantare.

In raportul de specialitate sunt citate concluziile Planului Integrat de Calitate a Aerului, conform carora in Bucuresti traficul rutier este principalul responsabil de emisiile de NOx (oxizi de azot) si benzen si contribuie in jur de 50% si la emisiile de PM10 si PM 2,5. Aportul cel mai ridicat la emisiile totale de NOx asociate traficului rutier este generat de autoturisme (69,2%).

In sedinta din 18 octombrie, CGMB a aprobat alte doua proiecte, care vizeaza modernizarea si dotarea liniilor de tramvai 1 si 10, pentru finantarea acestora in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020. Ambele proiecte urmaresc achizitia a cate 12 tramvaie noi din gama de 36 metri si presupun fiecare o investitie de 120,8 de milioane de lei, contributia proprie a Primariei fiind de 1,8 de milioane de lei pentru fiecare proiect.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.