ACORD PENTRU IEŞIREA ROMÂNIEI DIN CRIZĂ

ACORD PENTRU IEŞIREA ROMÂNIEI DIN CRIZĂ
25/11/2009

Documentul semnat astăzi, 25 noiembrie 2009, între Partidul Național Liberal și Partidul Social Democrat. Documentul conține setul de principii agreat de cele două partide, în vederea guvernării României pe drumul spre reconstrucția socială, economică și politică

După 20 de ani de la Revoluţia română speranţele şi aspiraţiile celor mai mulţi dintre români au fost risipite într-o tranziţie fără sfârşit.

Formaţiunile politice semnatare îşi asumă obligaţia de a împlini aceste aspiraţii şi de a reda românilor o guvernare democratică dedicată interesului public.

Dorim să redăm românilor o ţară de care să fie mândri, o ţară în care să fie respectaţi de liderii politici şi de administraţie, o ţară în care să aibă şansa să se realizeze pe deplin în plan personal, profesional şi social.

După 5 ani de mandat, Preşedintele Traian Băsescu lasă o ţară în haos:

o Românie fără un Guvern legitim;

o Românie măcinată de conflicte artificiale între puterile statului, între stat şi societate precum şi între diferitele categorii sociale;

o Românie în prag de colaps economic;

o Românie a cărei administraţie a fost ocupată de oameni politici incompetenţi, instalaţi abuziv în fruntea instituţiilor publice.

I. Principii care stau la baza Guvernării comune:

1. Reducerea fiscalităţii ca motor al dezvoltării economiei;

2. O guvernare în folosul tuturor românilor printr-o distribuire echitabilă a resurselor rezultate pe baza dezvoltării economice;

3. Transparenţă şi eficienţă în cheltuirea banului public;

4. Respectarea efectivă a drepturilor şi libertăţilor individuale (dreptul la iniţiaţivă economică,dreptul la sănătate, dreptul la educaţie, dreptul la protecţie socială, dreptul la un mediu sănătos);

5. Respectarea prevederilor cuprinse în “Pactul pentru Justiţie”;

6. Descentralizarea şi depolitizarea administraţiei publice;

7. Sprijinirea categoriilor sociale defavorizate (a familiilor tinere, a pensionarilor şi a celor cu venituri mici);

8. Modernizarea agriculturii şi a satului românesc.

II. Obiective

Formaţiunile politice semnatare îşi asumă următoarele obiective:

1. Scoaterea României din criza economică, politică şi morală;

2. Refacerea solidarităţii şi încrederii între români;

3. Asigurarea unei guvernări care să determine o dezvoltare echilibrată a României;

4. Refacerea prestigiului internaţional al României şi promovarea unei politici externe în beneficiul românilor;

5. Reluarea dialogului şi cooperării între puterile statului, între Guvern şi partenerii sociali.

În baza principiilor de la punctul I şi pentru îndeplinirea obiectivelor de la punctul II formaţiunile politice semnatare hotărăsc următoarele:

1. Susţinerea lui Mircea Geoană în turul II al alegerilor prezidenţiale;

2. Crearea unei majorităţi stabile pentru susţinerea unui Guvern condus de Klaus Iohannis;

3. Elaborarea unui Program de guvernare pentru scoaterea României din criză.

Partidul Naţional Liberal Partidul Social Democrat

Preşedinte  Preşedinte

Crin Antonescu  Mircea Geoană

3 thoughts on “ACORD PENTRU IEŞIREA ROMÂNIEI DIN CRIZĂ”

 1. Marian GHIONU spune:

  Romeo Stavarache: Fac campanie pentru Geoana, dar nu alaturi de Hrebenciuc. PSD a acceptat cota unica, reducerea TVA-ului si eliminarea impozitului forfetar
  de R.P. HotNews.ro
  Miercuri, 25 noiembrie 2009, 10:32 Actualitate | Politic

  “Nu voi face campanie alaturi de Viorel Hrebenciuc, dar voi respecta decizia partidului si voi face campanie alaturi de Crin Antonescu pentru sustinerea lui Mircea Geoana la presedintie”. Declaratia ii apartine lui Romeo Stavarache, seful de campanie al lui Crin Antonescu. Intr-o interventie la Realitatea FM, Stavarache a anuntat ca PSD “a acceptat in principiu” programul PNL anti-criza; iar punctele principale ale acordului care va fi semnat miercuri sunt mentinerea sau scaderea cotei unice, reducerea TVA-ului la produsele alimentare de baza si eliminarea impozitului forfetar”.

  “Impreuna cu PSD vrem sa facem o majoritate si sa cream un guvern care sa poata scoate tara din criza. Eu ma astept ca si PDL sa faca imediat o oferta in acest sens”, a continuat seful de campanie al lui Antonescu. Intrebat de ce nu a acceptat pana acum oferta democrat-liberalilor, Stavarache a replicat: Traian Basescu l-a refuzat pe Klaus Johannis premier, PSD a fost de acord.

  Mai mult, social-democratii au acceptat si o parte din planul PNL pentru combaterea efectelor crizei. “Vrem o relaxare fiscala, ca sa dam drumul economiei. (…) Vrem ca o parte din programul Johannis sa fie unul cu idei liberale”, a precizat Stavarache.

  Surse politice au declarat marti pentru HotNews.ro ca liderii PNL ar fi cerut conducerii PSD sa-i scoata pe Viorel Hrebenciuc si pe Marian Vanghelie din primia linie. Solicitarea a fost facuta in contextul in care cele doua formatiuni incearca sa incheie un acord care prevede ca liberalii sa-l sustina pe Mircea Geoana la prezidentiale, pentru ca, ulterior, acesta sa-l desemneze premier pe primarul Sibiului, Klaus Johannis.

 2. Marian GHIONU spune:

  Crin: Antonescu: Dacă Guvernul Iohannis măreşte taxele, eu mă retrag din politică (VIDEO)

  http://mail.google.com/mail/#spam/1252cec5935dec8a

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.