Acte necesare pentru deschiderea unei firme de catre studenti

adeverinte.jpg

Studentii fascinati de lumea afacerilor sunt incurajati sa-si infiinteze propria lor intreprindere cu ajutorul unor reduceri de taxe oferite de statul roman. Obtinerea unor acte necesare pentru deschiderea unei firme de catre studenti se poate face de catre tinerii intreprinzatori sau de un reprezentant juridic. Potrivit statisticilor in Romania infiintarea unei societati comerciale se poate realiza in mai putin de o saptamana.

Persoanele care doresc sa-si intemeieze o afacere profitabila in timpul anilor de la facultate trebuie sa obtina urmatorele documente oficiale:

 • Copie de pe B.I./C.I./Pasaport- asociat unic/asociati;
 • Copie de pe B.I./C.I./Pasaport- administrator/administratori;
 • Copie de pe Actul de Spatiu pentru stabilirea sediului social: contractul de inchiriere, (subinchiriere), de comodat etc. insotita de o copie de pe actul de identitate al proprietarului imobilului;
 • Trei variante pentru denumirea intreprinderii;
 • O adeverinta eliberata de secretariatul institutiei de invatamant superior acreditate care atesta faptul ca solicitantul indeplineste toate conditiile legale pentru a putea beneficia de reducerile de tarife si taxe la constituirea unei firme.

Inainte de a demara procedura de obtinere a tuturor actelor necesare pentru inmatricularea unei firme, studentii vor fi nevoiti sa indeplineasca urmatoarele conditii legale pentru a beneficia de anumite facilitati precum reducerea taxelor de inregistrare:

 • Sa nu depaseasca varsta de 30 de ani;
 • Sa urmeze cursurile de lunga sau scurta durata ale unei institutii de invatamant superior acreditate de stat sau particular;
 • Sa se afle cel putin in anul II de studiu si sa indeplineasca toate obligatiile prestabilite de senatul universitatii respective;

Astfel in Hotararea de Guvern nr. 166/2003 se precizeaza faptul ca studentii cu o cetatenie straina nu vor beneficia de facilitatile acordate studentilor romani. Reducerile in cazul taxelor de inregistrare au incurajat numerosi studenti sa-si intemeieze propria firma. Studentii care se lanseaza in lumea afacerilor beneficiaza de scutiri de la urmatoarele taxe si tarife:

 • Taxele pentru autorizarea functionarii solicitate comerciantilor la infiintarea firmei;
 • Taxele pentru publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a a inmatricularii pronuntate de judecatorul delegat de la Registrul Comertului de pe langa tribunal;
 • Taxele pentru seriviciile de asistenta oferita de angajatii Oficiului National al Registrului Comertului;
 • Tarifele pentru inregistrarea firmei efectuate la oficiile Registrului Comertului;
 • Tarifele pentru obtinerea autorizatiei de desfasurare a unor activitati economice in mod independent eliberate de administratia publica locala.

Facilitatile prezentate mai sus nu includ taxa achitata pentru verificarea si rezervarea firmei si a emblemei respectiv taxa judiciara de timbru si timbru judiciar. Specialistii juridici avertizeaza studentii ca aceste facilitati se acorda numai o singura data pentru un singur student sau pentru un grup de studenti care doresc sa intemeieze o firma impreuna.

De asemenea, este foarte important de retinut ca in situatia in care intervine cesionarea totala sau partiala a actiunilor sau a partilor sociale in termen de 3 ani, fondatorii societatii vor fi obligati sa restituie integral suma reprezentand totalitatea reducerilor de taxe acordate la infiintarea firmei respective.

Studentii care doresc sa afle mai multe informatii legate de obtinerea actelor necesare pentru deschiderea unei firme de catre studenti pot apela la asistenta juridica oferita de cabinetele de avocatura.

Alte informatii suplimentare:

 • Care sunt costurile totale de infiintare a firmei?
 • Care sunt actele necesare pentru infiintarea unui SRL-D?
 • Cum poate un student iniinta o firma daca nu are sediu social?

Aflati pe www.avocat-firme.info

Acest articol v-a fost oferit de Cabinet de avocatura Leonte Oana Madalina:
Web: http://www.avocat-firme.info
Tel: 0722 236 175
Email: [email protected]

2 thoughts on “Acte necesare pentru deschiderea unei firme de catre studenti”

 1. malina spune:

  va rog sa imi spuneti daca se bucura de aceleasi facilitati si masteranzii care doresc sa demareze o afacere.
  Multumesc!

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   Da, se pot bucura si masteranzii de aceste facilitati.

   Numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.