Adevarul despre Proiectul Rosia Montana

De o buna vreme de timp suntem bonbardati zilnic, cu insistenta, pe toate canalele televiziunii romane, de o reclama:  ,, In ce proiect ar trebui sa investeasca Romania patru miliarde de dolari?” Ati ghicit, este reclama promovata cu disperare de firma canadiana Gold Corporation –  care insista sa reia exploatarea zacamantului de la Rosia Montana.

Intrebarea pe care ar trebui sa si-o puna orice roman este:  de ce numai patru miliarde de dolari?! Dupa unele aprecieri valoarea zacamintelor (de aur, argint si alte metale pretioase) se ridica la peste 15 miliarde de dolari. In realitate nu este vorba nici macar de patru miliarde de dolari.. De fapt, efectiv statul roman nu primeste decat 1800 mil. lei. Restul sunt cheltuieli de investitii si costuri de exploatare care, chipurile, revin tot tarii noastre prin salarii si impozitele percepute pe locurile de munca care se creaza pe perioada exploatarii zacamantului. Romania nu detine decat 19,8% din actiunile acestui contract.

Intrebarea care trebuie pusa guvernantilor nostri este cum de au putut sa incheie un asemenea contract prin care faciliteaza scurgerea peste granita a celui mai mare zacamant de aur din Rominia si din Europa? Oare romanii, care extrag de peste 2000 de ani aur, nu puteau sa exploateze acest zacamand pentru al retine in tara? Cum si-au permis guvernantii nostri sa ofere unor firme straine ,, Comoara lui Decebal”? Iata dragi concetateni de ce Romania este saraca, de ce nu sunt bani, de ce nu putem marii salariile si creste calitatea vietii romanilor.

Adrez pe aceasta cale  firmei Gold Corporation si celor care au semnat contractul sa prezinte public cheltuielile (investitii si exploatare) si veniturile efective calculate pentru acest proiect.

Pentru cei care au facilitate acest contract, le reamintesc versurile lui Cosbuc: ,, Hristosi sa fiti nu veti scapa nici in mormant”      

About Ion Ionita

Preocuparile mele sunt in urmatoarele domenii: managementul organizatiilor; elaborarea si fundamentarea economico-financiara a proiectelor de investitii; managementul calitatii; ingineria/analiza valorii; managementul proiectelor. Experienta profesionala poate fi demonstrata de cele 12 carti si 52 de articole pe care le-am publicat in domeniile mentionate, de cele 6 granturi finantate de CNCSIS si 7 contracte cu mediul de afaceri, toate in domeniile mentionate. De asemenea, de activitatile mele cu studentii, masteranzii si doctoranzii (30 de ani de activitate in invatamant). Doresc sa mai scriu cateva carti, sa particip la conferinte si congrese internationale, sa colaborez cu mediul de afaceri.

2 thoughts on “Adevarul despre Proiectul Rosia Montana”

  1. Ion Ion spune:

    Teoria conspiratiei functioneaza mai bine ca oricand. Imi place cand aud ca Romania nu are nevoie de bani si ca de fapt 4 miliarde de euro sunt nimic pe langa cat am merita noi de fapt. E intr-adevar apocaliptic ce se va intampla la Rosia Montana daca incepe exploatarea: vor avea de munca direct sau indirect cateva mii de romani, exploatarea se va face conform unor standarde care nu se aplica la multe mine din tari mai dezvoltate decat Romania, patrimoniu care se gasi aici gratie corporatiei va fi restaurat tot gratie lor s.a.m.d. ca atat am reusit eu sa ma lamuresc pana acu. rau rau rau. trebe starpiti investitorii astia bre!!!!!

  2. Loredana Urmuliţă spune:

    Domnule Profesor,

    Întrebările dumneavoastră sunt pornite de la o premisă logică, însă nu este neapărat adevărată. Nu putem spune “guvernanţii noştri” întrucât ne demonstrează (încă o dată) că acestora le pasă numai de interesul propriu şi anume de avantajele (băneşti sau nu)de care urmează să aibă parte fiecare guvernant care a contribuit la semnarea acestui contract.

    Vă doresc o zi cât mai frumoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.