ADR Centru: Fonduri REGIO 2014-2020 pentru finantarea reabilitarii termice si eficientizarea utilizarii energiei

Foto1-Casa_cultura_Gheorgheni.jpg

Eveniment de semnare pentru doua contracte de finantare care au ca beneficiar municipalitatea din Gheorgheni, care sunt finantate prin Axa Prioritara 3 din cadrul Programului REGIO 2014-2020! La sediul ADR Centru din Alba Iulia, domnul primar Nagy Zoltán si domnul Simion Cretu, director general, au semnat contractele pentru „Reabilitarea termica a unor blocuri de locuit din Municipiul Gheorgheni – LOT 2″ si pentru ”Eficientizarea energetica a Casei de Cultura din municipiul Gheorgheni”. Primul dintre aceste proiecte este o completare a initiativei locale de reabilitare a cladirilor de locuit din oras, tinand cont ca la inceputul acestei luni a fost semnat proiectul pentru lotul 1 de blocuri care se vor reabilita termic in municipiul Gheorgheni.

Finantarea este asigurata prin Prioritatea de investitii 3.1A, dedicata eficientizarii energetice in cladirile rezidentiale. Al doilea proiect, pentru Casa de Cultura, presupune lucrari de anvelopare si eficientizare a sistemelor de energie la cladirea aflata in centrul localitatii harghitene, prin Prioritatea de investitii 3.1B, dedicata scaderii consumurilor de energie in cladirile publice. Valoarea totala cumulata a proiectelor semnate azi este de peste 17,3 milioane lei.

”Municipalitatea din Gheorgheni a reusit sa deruleze o buna comunicare cu publicul, cu locatarii a zeci de blocuri si, ca urmare, avem acum posibilitatea sa finantam reabilitarea termica a acestor constructii, in favoarea cetatenilor. In judetul Harghita exista interes in utilizarea resurselor nerambursabile pentru reabilitarea termica a cladirilor rezidentiale, dar si a celor publice, pentru ca este o zona unde se inregistreaza temperaturi mai scazute decat mediile nationale, ceea ce inseamna si consumuri mari de energie si costuri foarte ridicate. Este important faptul ca si proprietarii de apartamente se implica in finantarea lucrarilor. Publicul larg conlucreaza cu edilii si fondurile europene pot fi utilizate pentru cresterea confortului termic, la blocuri sau la cladiri publice, rezultand si cheltuieli ulterioare mai mici. Valoarea totala a proiectelor contractate in Regiunea Centru pe prioritatea dedicata termoizolarii locuintelor este de peste 8 milioane euro, la care se adauga aproape 70 milioane euro pentru proiectele care vizeaza eficienta energetica in cladirile publice”, a declarat domnul Simion Cretu director general ADR Centru.

Proiectul pentru lotul doi de blocuri din Gheorgheni prevede realizarea lucrarilor de reabilitare termica la zece blocuri, din care doua in Cartierul Florilor (la numerele 43 si 44), cinci pe strada Bucin (nr. 2, 6, 10, 11 si 20), la doua blocuri de pe str. Spitalului (A si IPEG), precum si la blocul 9B din Cartierul Revolutiei. In total este vorba de 542 de familii, respectiv peste 2.100 cetateni. Cresterea performantei energetice la aceste blocuri de locuinte din municipiu se va asigura prin realizarea unor lucrari care vor duce la diminuarea consumurilor energetice pentru incalzirea apartamentelor, asigurarea si mentinerea climatului termic interior, limitarea pierderilor de caldura catre mediul exterior, precum si ameliorarea aspectului urbanistic al localitatii. Practic, pe langa termoizolarea partii opace a acestor zece blocuri (pereti, acoperisuri/terase si zona hidroizolatiilor de la fundatii), se va schimba tamplaria veche cu tamplarie termoizolanta, performanta energetic si se vor monta sisteme de producere a energiei electrice din surse regenerabile (panouri solare), dar si inlocuirea becurilor clasice cu becuri cu consum redus de energie. Bugetul acestui proiect prevede o suma totala de 13,847,868.91 lei, pentru realizarea tuturor lucrarilor, pana in data de 31 august 2021. Din aceasta suma, 60% este alocarea financiara nerambursabila din partea Autoritatii de Management a POR, respectiv 7,608,062.59 lei (circa 1,66 milioane euro).

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.