BNR anticipeaza reducerea dobanzii-cheie pana la 2,5%

market_research.jpg

Politica monetara poate suferi modificari la inceput de 2015, date fiind inflatia scazuta a ultimelor luni, cresterea economica fragila cat si nivelul redus la care au coborat dobanzile la nivel european. Valoarea dobanzii-cheie este momentan de 2,75% iar o ajustare, spun analistii, ar putea atinge pe parcursul anului chiar si 2%.

De asemenea, Banca centrala ar putea continua ciclul de relaxare, ajustand si rata dobanzii de politica monetara urmand sa scada pana la 2,25% pana la sfarsitul lui martie.  

Romania are in continuare o rata a politicii monetare real pozitiva (diferenta dintre dobanda-cheie si rata inflatiei), dupa nenumaratele schimbari ale anului 2013, atingand minimul istoric de 2,75%. 

Analistii economici ale diverselor banci anticipeaza ca BNR va reduce rata dobanzii-cheie, avand in vedere climatul inflationist favorabil si ratele de dobanda foarte scazute in contextul european, insa aceasta nu va putea sa scada mai mult de 2,5%. 

Rata anuala a inflatiei va cobora sub 1,5% in primul trimestru din 2015, limita inferioara a intervalului din jurul tintei de 2,5%, pentru ca ulterior sa revina la acest nivel in trimestrul al doilea si sa urce pana la sfarsitul anului la 2,2%, potrivit esti­marilor BNR. Banca centrala a redus prognoza privind inflatia de la 3% la 2,2% in 2015.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.