AFIR deschide miercuri 14 submasuri din PNDR-2020; fermierii au la dispozitie 680 de milioane de euro din 3 mai

tineri_fermieri.jpg

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) deschide miercuri sesiunile de primire a proiectelor de investitii finantate prin intermediul a 14 submasuri din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020), fondurile nerambursabile disponibile pentru fermierii romani totalizand 680,8 milioane de euro.

Potrivit informatiilor furnizate de AFIR, din suma totala prevazuta pentru aceste 14 submasuri, circa 53,5 milioane de euro vor fi alocati pentru Investitii Teritoriale Integrate (ITI) in zona Delta — Dunarii.

Astfel, in intervalul 3 mai 2017 — 31 iulie 2017, AFIR lanseaza sesiuni de primire a proiectelor pentru submasurile:

De asemenea, in perioada 3 mai, ora 9:00 — 31 octombrie, ora 17:00, institutia lanseaza si sesiunea de depunere a proiectelor pentru Schema de minimis ”Sprijin pentru servicii de consultanta in vederea implementarii proiectelor de investitii pentru procesarea si marketingul produselor agricole in vederea obtinerii de produse neagricole”.

Variantele finale ale Ghidurilor solicitantului pentru finantarea investitiilor agricole din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 (PNDR 2020) au fost publicate pe pagina oficiala de internet a Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

Potrivit sursei citate, ghidurile sunt valabile pentru sesiunea de primire a proiectelor din anul 2017 pentru investitii in exploatatii agricole (submasura 4.1, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunarii) si in exploatatii pomicole (submasura 4.1a, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunarii), pentru instalarea tinerilor fermieri (submasura 6.1) si pentru dezvoltarea fermelor mici (submasura 6.3, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunarii).

Totodata, au fost publicate si Ghidurile finale pentru infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol (submasura 9.1) si in sectorul pomicol (submasura 9.1a).

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Alexandru Potor, declara saptamana trecuta ca in data de 15 martie, in Comitetul de Monitorizare pentru PNDR a fost aprobata deschiderea de linii de finantare de aproximativ 2,7 miliarde de euro pentru perioada urmatoare, peste 6.000 de proiecte primite la AFIR fiind aduse astfel catre finantare.

Potrivit acestuia, tinta Ministerului Agriculturii este ca pana la sfarsitul acestui an sa fie puse la dispozitie 100% din alocarile financiare pentru beneficiarii privati care sunt acreditati pentru masuri forfetare.

„In ansamblu, tinta mea este sa avem toti banii europeni pusi pe masa pe masa beneficiarilor anul acesta sau daca ne ramane o mica particica, 15%, acei bani sa ii avem pregatiti pentru anul viitor si anii care vin”, a afirmat Alexandru Potor.

Ministrul Agriculturii, Petrea Daea, sustinea ca si-a propus pentru 2017 sa atraga din fondurile europene 1,6 miliarde euro prin PNDR 2020.

Anul trecut, rata de absorbtie a fondurilor europene prin PNDR 2020 s-a apropiat de 10%, ceea ce a reprezentat plati efective catre beneficiari de aproximativ 767 de milioane de euro in anul 2016, potrivit datelor de bilant ale Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), transmise in luna decembrie.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 — 2020, destinat dezvoltarii agriculturii si mediului rural din Romania, cuprinde 15 masuri de finantare si are alocat un buget in valoare de 9,85 miliarde de euro, din care putin peste 8 miliarde de euro reprezinta fondurile europene, iar diferenta din contributia nationala.

Sursa: agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top