Ajutor de minimis pentru sprijinirea Parteneriatelor pentru transfer de cunostinte

angajat-productivitate.jpg

schema, minimis

Acest ajutor face parte din actiunea 1.2.3 „Parteneriate pentru transfer de cunostinte„, aferenta POC 2014-2020 (Programului Operational Competitivitate), Axa prioritara 1 „Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare (CDI) in sprijinul competitivitatii economice si dezvoltarii afacerilor„.

Status: INACTIV pentru 2015
Depunere pana la: 11.08.2015
Buget: 100 milioane euro

Schema se aplica pe intreg teritoriul Romaniei, in toate cele 8 regiuni de dezvoltare.

POC-cercetare

schema, minimis

Obiectivul schemei il reprezinta incurajarea interactiunii institutiilor de invatamant superior si institutiilor de cercetare-dezvoltare (CD) cu mediul de afaceri, prin finantarea accesului intreprinderilor la expertiza extinsa si la facilitatile organizatiilor de cercetare in scopul comercializarii rezultatelor de cercetare catre intreprinderile care isi dezvolta afaceri cerute de piata.

Schema sprijina de asemenea valorificarea potentialului infrastructurilor de CD dobandite sau modernizate incepand cu anul 2007, si a celorlalte resurse de cercetare obtinute concomitent cu acestea, pentru a raspunde nevoilor de inovare a intreprinderilor in scopul cresterii valorii adaugate a unor produse/procese tehnologii cerute de piata.

Activitatile eligibile in cadrul prezentei scheme de ajutor de minimis sunt:

• activitati privind accesul intreprinderilor la facilitatile, instalatiile, echipamentele organizatiilor de cercetare pentru realizarea de analize, testari, experimente, caracterizari, etichetarea calitatii si certificare pentru dezvoltarea unor produse/tehnologii/metode noi sau imbunatatite prin:
– acces la infrastructura/laboratoare/echipamente CD (inclusiv instruire daca e cazul),
– accesare banci de date si biblioteci tehnico-stiintifice,
– inchiriere de spatii de lucru pentru activitatile  intreprinderii;
• activitati de transfer de abilitati/competente de cercetare-dezvoltare si de sprijinire a inovarii:
– activitati de cercetare industriala si/sau dezvoltare experimentala contractuale, executate pentru si in numele intreprinderii,
– detasare de personal cu inalta calificare, care efectueaza activitati de cercetare, dezvoltare si inovare, din organizatia de cercetare in intreprinderi, intr-o functie nou creata in cadrul intreprinderii, fara sa se inlocuiasca alti membri ai personalului,
– cercetari de piata realizate de organizatia de cercetare pentru intreprinderi,
– servicii de etichetare de calitate, testarea si certificarea calitatii furnizate de organizatia de cercetare.

Numarul estimat de beneficiari de ajutor de minimis este de maximum 1000.

Ajutorul de minimis in cadrul acestei scheme se acorda beneficiarilor sub forma de ajutor indirect, in limita sumei reprezentata de plafonul de minimis, astfel:
• Valoarea totala a ajutoarelor de minimis acordate unei intreprinderi unice (asa cum este definita la art. 6 lit. (e) din prezenta schema) nu poate depasi echivalentul in lei  a 200.000 Euro, pe o perioada de trei ani fiscali consecutivi, indiferent daca ajutorul a fost acordat din surse nationale sau comunitare.
• Pentru intreprinderile care efectueaza transport de marfuri in contul tertilor sau contra cost, valoarea totala a ajutoarelor de minimis acordate unei intreprinderi unice (asa cum este definita la art. 6 lit. (e) din prezenta schema) nu poate depasi echivalentul in lei a 100.000 Euro, pe o perioada de trei ani fiscali consecutivi, indiferent daca ajutorul a fost acordat din surse nationale sau comunitare. Aceste ajutoare de minimis nu pot fi utilizate pentru achizitionarea de vehicule pentru transportul rutier.

Ajutorul de minimis va reprezenta maxim 80% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile prevazute in contractul subsidiar cu organizatia de cercetare.

Restul de minim 20% din cheltuielile eligibile ale contractului vor fi sustinute din fondurile proprii ale beneficiarului.

Cheltuielile eligibile in cadrul schemei pentru activitati privind accesul intreprinderilor la facilitatile, instalatiile, echipamentele organizatiilor de cercetare sunt:

1) cheltuieli pentru accesul intreprinderilor la infrastructura/laboratoare/echipamente CD si instruire in utilizare (unde e cazul);
2) cheltuieli pentru accesul intreprinderilor la banci de date si biblioteci tehnico-stiintifice;
3) cheltuieli pentru inchirieriere de spatii de lucru de catre intreprinderi.

Cheltuielile eligibile in cadrul schemei pentru activitati de transfer de abilitati/competente de cercetare-dezvoltare si de sprijinire a inovarii sunt:

1) cheltuieli cu personalul (cheltuieli salariale si de deplasare) aferente activitatilor prestate la comanda intreprinderii. Cheltuielile de personal aferente detasarii si incadrarii in munca a personalului cu inalta calificare, care efectueaza activitati de CDI, intr-o functie nou creata in cadrul intreprinderii cuprind si indemnizatia de deplasare pentru personalul detasat conform Codului Muncii. (Precizari suplimentare cu privire la detasarea de personal in intreprinderi: costurile aferente folosirii unei agentii de recrutare si costurile unor servicii de consultanta prestate de personalul cu inalta calificare, fara ca acesta sa fie angajat in intreprindere, nu sunt eligibile);
2) cheltuieli pentru instrumente si echipamente (active corporale sau obiecte de inventar), in masura in care acestea sunt utilizate in cadrul contractului cu intreprinderea si pe durata acestei utilizari. in cazul in care aceste instrumente si echipamente nu sunt folosite pe intreaga lor durata de viata in contractul cu intreprinderea, sunt considerate eligibile doar costurile de amortizare corespunzatoare duratei contractul, calculate pe baza principiilor contabile general acceptate;
3) cheltuielile aferente serviciilor de cercetare, precum si serviciilor de consultanta si serviciilor echivalente folosite exclusiv pentru activitatile contractului cu intreprinderea;
4) cheltuieli pentru achizitia de active fixe necorporale: cunostinte tehnice, brevete cumparate sau obtinute cu licenta din surse externe, in conditii de concurenta deplina, folosite exclusiv pentru activitatile contractului cu intreprinderea;
5) alte cheltuieli de exploatare suportate direct ca urmare a contractului cu intreprinderea, inclusiv pentru achizitia materialelor, consumabilelor si a altor produse similare;
6) cheltuieli generale de administratie (de regie).

Valoarea totala estimata a ajutorului de minimis care va fi acordat in cadrul prezentei scheme, pe intreaga durata de aplicare a acesteia, este de 100.000.000 euro (echivalent in lei). Pe 2015 este alocata suma de 10 milioane euro.

Prezenta schema se aplica de la data publicarii ei in Monitorul Oficial pana la 31 decembrie 2020 in limita bugetului alocat. Platile se efectueaza pana in 2023.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Ghidul solicitantului

Sursa: ANCSI
Finantator: Uniunea Europeana

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top