AM POCU elimina unele criterii de evaluare in scopul simplificarii procedurilor pentru depunerea proiectelor

erasmus-proiecte.jpg

Ministrul delegat pentru fonduri europene, doamna Rovana Plumb, a participat, ieri, la reuniunea extraordinara a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operational Capital Uman (POCU).

Scopul intrunirii a fost modificarea metodologiei de verificare, evaluare si selectie, prin eliminarea unor criterii restrictive de eligibilitate si a unora dintre documentele care au o relevanta redusa pentru proiect.

Un exemplu relevant in ceea ce priveste eliminarea criteriilor de evaluare este renuntarea la conditia ca o societate comerciala sa fi accesat si in trecut fonduri europene. in acest fel, se asigura un tratament egal tuturor beneficiarilor Programul Operational Capital Uman.

Pana acum, unul dintre criteriile de eligibilitate era acela ca solicitantul / partenerul sa fi implementat cel putin 1 proiect din fonduri europene si, in plus, partenerul sa fi avut o experienta de cel putin 6 luni in domeniul activitatilor proiectului. Astfel, pentru a li se acorda o sansa si acelor potentiali beneficiari care nu au mai derulat proiecte in domeniul respectiv, s-a eliminat din prima etapa a procesului de evaluare (cea de verificare a conformitatii administrative si a eligibilitatii) conditia ca partenerul sa fi avut o experienta de cel putin 6 luni. Aceasta va fi luata in calcul in etapa a doua (tehnico-financiara).

O alta masura care a vizat simplificarea mecanismului de evaluare si selectie a proiectelor aprobata in cadrul Comitetului de Monitorizare este marirea plafonului financiar cu 10 procente pentru solicitantii cu o vechime mai mare de 1 an. Astfel, s-a ajuns la un plafon de 40 % din valoarea asistentei financiare nerambursabile, respectiv 30 % pentru solicitantii cu o vechime mai mica de 1 an (care nu pot fi solicitanti unici, fiind obligatoriu sa aplice in parteneriat).

Toate aceste propuneri de modificare a metodologiei au fost elaborate ca urmare a constatarilor din etapa de verificare a conformitatii administrative si a eligibilitatii pentru apelurile deja lansate in cadrul POCU, luand in considerare si necesitatea accesarii de fonduri europene in regim accelerat, pentru evitarea dezangajarii automate a fondurilor.

Rovana Plumb:
Am anuntat inca de la preluarea mandatului ca avem nevoie urgenta de o noua abordare a fondurilor europene in Romania, dupa un an pierdut de guvernarea anterioara. Sprijinirea potentialilor beneficiari face parte din viziunea acestui guvern pentru accelerarea absorbtiei. Iar pentru asta avem nevoie de proiecte de calitate. Ce putem face noi este sa ne concentram eforturile pe simplificarea procedurilor si sa avem in vedere orientarea spre rezultate. Suntem aici sa imbunatatim mecanismele, sa renuntam la ce nu functioneaza si sa gasim rapid solutii la probleme. in acest fel ne asiguram ca beneficiarii pot implementa proiecte de succes.

In sprijinul celor spuse, ministrul Rovana Plumb a anuntat infiintarea unei coalitii pentru Programul Operational Capital Uman, care va asigura nu doar o mai mare transparenta si o mai buna comunicare. Principalul obiectiv urmarit va fi redactarea ghidurilor in consultare cu totii actorii relevanti: experti reprezentativi pentru fiecare domeniu – sindicate, patronate, mediu de afaceri, ONG-uri. in acest fel, ghidurile pot reflecta cat mai bine nevoile societatii.

Sursa: fonduri-ue.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top