AM POSDRU: “Trebuie sa remediem in 2 luni ce s-a stricat in 2 ani si jumatate”

angajati3.jpg

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) si Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) au organizat pe 03.09.2012 o conferinta de presa. Tematica evenimentului a abordat atat problemele cu care se confrunta programul operational, rezultatele implementarii POSDRU in Romania, cat si prioritatile MMFPS si AMPOSDRU pentru perioada 2014-2020.

POSDRU are rezultate in Romania, asupra carora ar trebui sa ne concentram mai mult (…) dar si probleme, iar echipa pe care o coordonez a depus eforturi remarcabile pentru indeplini recomandarile Comisiei. In momentul de fata suntem intr-o perioada de pre-suspendare si este esential sa evitam ca platile sa fie suspendate“, a transmis Mariana Campeanu, Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Potrivit domniei sale, una din problemele majore identificate la nivelul AMPOSDRU consta in faptul ca, in perioada 2010-2011, pentru aproximativ 1.700 de proiecte, cu valoare aproximativa de peste 200 milioane EURO, s-au facut finantari din bugetul de stat, insa nu s-au transmis mai departe cereri de rambursare ale sumelor platite catre Comisia Europeana.

Suntem in prezent in situatia de a remedia in 2 luni ceea ce s-a stricat in 2 ani si jumatate, din incompetenta sau, inclin sa cred, rea vointa. Sunt revoltata ca Romania nu a putut beneficia de acesti bani“, a conchis domnia sa.

Pana in acest moment, 589.324 de persoane au beneficiat de instruire prin programe POSDRU, ceea ce reprezinta 35,71% din totalul asumat in cadrul obiectivului general al POSDRU 2007 – 2013. Procentul platilor efectuate catre beneficiari, raportat la alocarea UE din POSDRU pe toata perioada de programare 2007-2013 reprezinta, in acest moment, 29,27%, iar gradul de absorbtie este de 7,73%.

Daca s-ar fi facut cereri de rambursare catre Comisie pentru cele aproximativ 1.700 de proiecte in perioada 2010-2011, pana in momentul de fata am fi avut un grad de absorbtie de peste 15%“, a precizat Cristian Ababei, Director General AMPOSDRU.

POSDRU nu se anuleaza si nu se inchide. In momentul de fata am ajuns la zi cu platile de finantare nationala si de TVA si facem eforturi de a efectua platile de la bugetul de stat, plati aferente finantarilor nationale“, a mai precizat directorul general AMPOSDRU.

Razvan Cotovelea, Secretar de Stat, Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) a tinut sa precizeze ca platile catre beneficiari vor continua de la bugetul de stat: “Este obligatia Romaniei ca stat membru, obligatie care rezida si din regulamentele financiare, dar si din legislatia nationala. Presiunea bugetului national in situtia de fata este foarte mare si reflecta o realitate a ceea ce s-a intamplat pe fonduri europene in perioada 2010-2011“.

La randul sau, Eugen Teodorovici, Consilier de Stat in cadrul Aparatului propriu de lucru al Primului-Ministru, a subliniat ca unul din obiectivele principale ale actualului Guvern este evitarea riscului de dezangajare automata la finalul anului. “Daca AMPOSDRU continua pe aceeasi linie, sunt sigur ca nu se va mai ajunge in situatia suspendarii platilor“.

Pentru exercitiul bugetar 2014-2020 Comisia Europeana a propus pentru Romania o crestere de 10% a alocarii financiare aferente Fondului Social European.

Pentru informatii suplimentare ne puteti contacta la: tel. +40 21 315 02 14 sau pe adresa de e-mail [email protected].

Sursa: AM POSDRU

5 thoughts on “AM POSDRU: “Trebuie sa remediem in 2 luni ce s-a stricat in 2 ani si jumatate””

 1. Irina spune:

  Eu am fost cadru didactic intr-un astfel de proiect iar ultimile 2 luni din contract respectiv mai-iunie nu mi-au fost platite. Ce pot sa fac?

 2. simona spune:

  Marile eforturi se pare ca sunt la nivel declarativ sau la nivel de completat rapoarte. Nu inteleg de ce dupa ce s-au controlat peste 1700 proiecte, un efort urias pentru ofiterii OI-urilor nu am aflat date concrete: cate proiecte sunt cu nereguli si de ce gen, cate contracte de finantare au fost reziliate si daca s-au recuperat banii. Numai asa sa constatam dupa luni de zile ce nu s-a facut, sa facem planuri de actiune fara cap si fara coada, cred ca ne pierdem vremea. In acest timp beneficiarii stau si asteapta sa afle cate ceva de la un AM derutat.
  Nu pare sa intereseze pe cineva planurile de masuri facute acum 3 luni in care ne angajam sa crestem gradul de absorbtie, in care guvernul dadea ordonante de urgenta cu respectarea termenului de procesare a cererilor si respectarea termenelor de plata, cu prevederea unor sanctiuni dure. Vorbe pe hartie, cine sa-i faca sa respecte ce au scris?
  In acest timp in care beneficiarii trag sa moara cu contracte nerespectate si somatii de plata curg in continuare minunatele dezinformari privind salariile nerusinate pe care acestia le-au incasat pe seama progarmului.
  Oare din februarie de cand pe gatul nostru sta semnul suspendarii nu s-au putut identifica proiectele cu probleme, nu s-au putut face corectii daca a fost nevoie, nu s-au putut decupla acele proiecte de marea masa care chiar munceste din greu cu resursa umana din tara asta. Credeti ca nu avem nevoie de educatie chiar daca suntem adulti? cine spune ca nu chiar are o problema.

 3. somerul spune:

  eu am facut un curs prin proiect la cnslr fratia,mi sa promis bani si nu iam primit si am fost la curs de trei ori si sint instalator dar nu stiu nimic,eu am vrut sa invat meserie dar nu mau trimis in practica,cursurile leam facut printro firma alexanders,eu ce ma fac?

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   Va recomand sa discutati cu o persoana de contact de la firma respectiva si sa vedeti ce explicatie au dumnealor. Ulterior, daca nu reusiti sa va recuperati banii, va recomand sa mergeti la Protectia consumatorului.

   Succes!

   1. rodica spune:

    Nu-i mai invatati sa se adreseze protectiei consumatorului. Subventiile se dau conform ragulamentelor numai persoanelor care nu au nici o absenta la curs, adica frecventeaza cursul 720 ore in cazul dumnealui. Omul spune clar ca a fost la curs de trei ori, in acest caz banuiesc ca e exmatriculat, ce bani sa mai ceara si cui? Cum sa se planga ca nu a invatat meserie cand spune clar ca a fost la curs de trei ori, nu cunosc firma care a organizat cursul dar m-as mira ca acestia sa faca numai trei sedinte in 5 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.