Analiza: Doar 10% dintre IMM-uri au apelat la serviciile unui consultant specializat

consultant1.jpg

consultantDoar 10,13% din IMM-urile din Romania au apelat la serviciile unui consultant extern, arata un studiu intocmit de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), pentru anul 2012.

CNIPMMR se arata ingrijorat de proportia scazuta a IMM-urilor care cauta sprijinul unui specialist, “in conditiile in care este cunoscut faptul ca exista o corelatie pozitiva intre nivelul rezultatelor obtinute de o intreprindere si propensiunea acesteia de a apela la consultanta”.

Un alt motiv de ingrijorare este subfinantarea IMM-urilor, majoritatea covarsitoare a intreprinzatorilor (89,24%) preferand sa-si sustina investitiile in cercetare-dezvoltare din surse proprii. “Potentialul inovativ al IMM-urilor din Romania nu este valorificat in mod adecvat din cauza subdezvoltarii sistemului financiar in ceea ce priveste instrumentele alternative de finantare”, subliniaza CNIPMMR.

CNIPMMR propune si cateva masuri care sa sprijine internationalizarea IMM-urilor:

  • Stimularea constituirii de poli de competitivitate, clustere, retele de firme etc. focalizate pe export, prin acordarea de training si consultanta subventionate pentru firmele care exporta.
  • Facilitarea de contacte directe ale intreprinzatorilor si organizatiilor de IMM-uri cu parteneri economici si organizatii de IMM-uri din UE si alte tari.
  • Sprijinirea serviciilor de consultanta in afaceri in domeniile transferului tehnologic, previziunii si inovatiei orientate catre client.

Sursa: Departamentul de Analiza Economica al CNIPMMR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.