15 ani pana la standardele UE

Romania are nevoie de aproximativ 15 ani pentru a recupera decalajul fata de standardele UE de dezvoltare, mai ales la nivelul infrastructurii, a declarat Roland Berger, fondatorul casei internationale de consultanta care ii poarta numele.

„In cazul veniturilor personale, alinierea ar putea avea loc chiar mai repede. Cat priveste infrastructura, modernizarea este doar o chestiune de timp: sunt disponibile fonduri bugetare suficiente, inclusiv interes din partea investitorilor privati, care ar trebui implicati”, spune Berger.

El considera ca siguranta pe care statutul de tara membra a UE le-o ofera investitorilor straini, precum si presiunile comunitare la nivelul restructurarii administratiei, pot grabi recuperarea decalajelor.

„Cred ca perspectiva ca Romania sa devina un asa-numit tigru al noii Europe din punctul de vedere al dinamicii economice nu este lipsita de suport, avand in vedere ca exista toate ingredientele necesare”, a declarat Roland Berger.

La capitolul riscuri, seful casei de consultanta nu intrevede decat un pericol potential pe zona stabilitatii politice.

„In prezent, climatul este relativ stabil, insa tot in regiune vedem turbulente in tari precum Ungaria sau Cehia.”

Roland Berger considera ca firmele romanesti nu ar trebui sa-si faca mari probleme in privinta sanselor de a rezista competitiei odata cu intrarea Romaniei in piata comuna.

„Inca poate functiona avantajul competitiv al costului mai redus cu forta de munca, mai ales in conditiile reducerii impozitarii. Apoi, de pilda, productivitatea muncii in Romania este mai ridicata in prezent decat in Ungaria, iar resursele naturale, stabilitatea macroeconomica, reducerea birocratiei si, nu in ultimul rand, dimensiunea pietei, reprezinta argumente pentru plasarea Romaniei pe o pozitie mai favorabila decat in cazul altor tari din regiune”, a mai spus Roland Berger.

El crede ca Romania poate rezista inclusiv competitiei fiscale in momentul in care Bulgaria anunta o reducere a impozitului pe profit pana la 10% incepand de anul viitor. „Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, mi-a spus ca se gandeste la posibilitatea de a face un pas similar. Deja, reducerea impozitului in Romania la 16% si-a aratat efectele prin cresterea incasarilor. Cred ca mixul actual de impozitare, cu accent pe impozitele indirecte, este unul potrivit si favorabil afacerilor”, a declarat Roland Berger.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top