Apar instrumentele bancare pentru achizitia de terenuri cu garantii de la stat

tractor.jpg

tractorProCredit Bank si Fondul de Garantare a Creditului Rural au semnat, in baza O.U.G. nr. 43/2013, conventia prin care FGCR garanteaza credite de investitii pentru achizitia de terenuri agricole pana la maxim 50% din valoarea creditului acordat.

Fondul de garantare a incheiat pana acum cu CEC Bank, Banca Transilvania SA, OTP Bank, ProCredit Bank, Intesa Sanpaulo Bank, Libra Bank, Banca Comerciala Carpatica, Patria Credit, Alpha Bank, BRD – GSG, Banca Comerciala Feroviara si Banca Italo Romena, Conventii pentru a garanta in conditiile OUG 43/2013, creditele acordate fermierilor pentru achizitia de terenuri agricole.

Se continua negocierile pentru semnarea Conventiilor cu toate bancile comerciale, din care in stadiu avansat sunt negocierile cu Piraeus Bank, Raiffeisen Bank si Banca Comerciala Romana‎.

Creditul acordat de ProCredit Bank poate acoperi pana la 90% din valoarea terenurilor achizitionate, beneficiarul avand o contributie proprie de cel putin 10%.

Pentru acoperirea integrala a imprumutului, beneficiarul va garanta cu terenurile achizitionate (bunuri viitoare) si/sau cu alte bunuri aflate in proprietate.

Terenurile achizitionate in baza acestei conventii nu pot fi instrainate pe o perioada egala cu perioada de valabilitate a creditului, dar nu mai putin de 5 ani de la momentul cumpararii.

Eligibile pentru accesarea imprumuturilor garantate de FGCR sunt persoanele fizice sau juridice care lucreaza maxim 1.000 ha pentru a cumpara terenuri pe care le lucreaza deja in arenda. De asemenea, se incadreaza pentru astfel de finantare producatorii agricoli, intreprinderile familiale si individuale si persoanele fizice autorizate pentru cumpararea de terenuri agricole noi, in afara celor deja lucrate, indiferent de suprafata, pentru extinderea exploatatiei.  

“Posibilitatea accesarii acestor credite in conditii avantajoase este o masura binevenita, menita sa sprijine agricultorii din Romania sa isi dezvolte exploatatiile si sa obtina maximum de rezultate din munca pe care o desfasoara. Avand in vedere ponderea pe care finantarea agriculturii o are in portofoliul ProCredit Bank, adica mai bine de 30%, aceste facilitati oferite prin conventia cu FGCR reprezinta un avantaj semnificativ pe care il oferim clientilor nostri cu activitate agricola si care doresc sa isi dezvolte mai departe activitatea achizitionand teren agricol”, a declarat Andreea Enache, Director Divizia Dezvoltare Afaceri.

Surse: ProCredit Bank, FGCR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.