Apel de proiecte: Sprijin pentru realizarea de continut in proiecte individuale – film

film.jpg

Au inceput depunerile de proiecte pentru apelul de proiecte pentru EACEA/20/2016: Sprijin pentru realizarea de continut in proiecte individuale – film.

Status: Activ
Depunere pana la: 20.04.2017
Buget: 5.391.319 euro

Obiectiv

In cadrul obiectivului de consolidare a capacitatii sectorului audiovizual european de a functiona la nivel transnational, una dintre prioritatile subprogramului MEDIA este:
•    imbunatatirea capacitatii producatorilor din sectorul audiovizualului de a realiza proiecte audiovizuale europene care sa aiba potentialul de a circula in Uniune si in afara acesteia, precum si de a facilita realizarea de coproductii europene si internationale, inclusiv de televiziune.

Subprogramul MEDIA acorda sprijin pentru:
•    realizarea de opere audiovizuale europene, in special cinematografice si de televiziune, cum ar fi cele de fictiune, documentarele, filmele de animatie si cele pentru copii, precum si de opere interactive, cum ar fi jocurile video si creatiile multimedia cu un potential mai mare de circulatie transfrontaliera;
•    activitati care urmaresc sa sprijine societatile europene de productie audiovizuala, in special pe cele independente, in vederea facilitarii coproductiilor europene si internationale de opere audiovizuale, inclusiv opere de televiziune.

Solicitanti eligibili

Societati europene ale caror activitati contribuie la atingerea obiectivelor subprogramului MEDIA, in special societati europene de productie audiovizuala.

Candidaturile din partea entitatilor juridice stabilite intr-una din urmatoarele categorii de tari sunt eligibile numai daca sunt indeplinite toate conditiile mentionate la articolul 8 din Regulamentul privind instituirea programului „Europa Creativa”, iar Comisia a initiat negocieri cu tara respectiva:
−    statele membre ale UE si tarile si teritoriile de peste mari care sunt eligibile sa participe la program in temeiul articolului 58 din Decizia 2001/822/CE a Consiliului;
−    statele aderente, tarile candidate si potential candidate care beneficiaza de o strategie de preaderare, in conformitate cu principiile generale si cu clauzele si conditiile generale de participare a acestor tari la programele Uniunii stabilite in acordurile-cadru, in deciziile Consiliului de asociere sau in acordurile similare respective;
−    tarile AELS care sunt membre ale SEE, in conformitate cu prevederile Acordului privind SEE;
−    Confederatia Elvetiana, pe baza unui acord bilateral care urmeaza sa fie incheiat cu aceasta tara;
−    tarile care intra sub incidenta politicii europene de vecinatate, in conformitate cu procedurile convenite cu acestea in temeiul acordurilor-cadru care stabilesc participarea lor la programe ale Uniunii Europene.

Programul este deschis, de asemenea, actiunilor de cooperare bilaterala sau multilaterala care vizeaza anumite tari sau regiuni, in functie de creditele suplimentare platite de tarile sau regiunile respective si de acordurile specifice care urmeaza sa fie convenite cu acestea.

Programul permite cooperarea si actiunile comune cu tari care nu participa la program, precum si cu organizatii internationale care activeaza in sectoarele culturale si creative, cum ar fi UNESCO, Consiliul Europei, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica sau Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale, pe baza contributiilor comune la realizarea obiectivelor programului.

Pot fi selectate si propuneri ale unor candidati din tari aflate in afara UE, cu conditia ca, la data deciziei de atribuire, sa fi fost semnate acorduri de stabilire a modalitatilor de participare a tarilor respective la programul instituit prin regulamentul mentionat mai sus.

Actiuni eligibile

Sunt eligibile activitatile de realizare a urmatoarelor tipuri de opere audiovizuale:

– lungmetraje, filme de animatie si documentare artistice cu durata de minimum 60 de minute, destinate in principal lansarii in cinematografe;
– proiecte de fictiune (unice sau seriale) cu durata totala de minimum 90 de minute, de animatie (unice sau seriale) cu durata totala de minimum 24 de minute si documentare creative (unice sau seriale) cu durata totala de minimum 50 de minute, destinate in principal difuzarii televizate;
– proiecte de fictiune care dureaza sau ofera utilizatorului o experienta de minimum 90 de minute in total, filme de animatie care dureaza sau ofera utilizatorului o experienta de minimum 24 de minute in total si documentare creative care dureaza sau ofera utilizatorului o experienta de minimum 50 de minute in total, destinate in principal exploatarii pe platforme digitale. Conditiile privind experienta minima oferita utilizatorului nu se aplica in cazul formatelor neliniare (de exemplu, realitatea virtuala).

Platformele digitale se adreseaza urmatoarelor tipuri de proiecte: filme de animatie, documentare creative si proiecte de fictiune concepute pentru dispozitive cu ecrane multiple, proiecte interactive, seriale web liniare si neliniare, precum si proiecte narative de realitate virtuala.

Cererea de propuneri prevede doua termene. Pentru a se incadra in primul termen, cererea de finantare trebuie depusa si primita intre data publicarii cererii de propuneri si 17.11.2016, ora 12.00 (ora Bruxelles-ului). Pentru a se incadra in cel de al doilea termen, cererea de finantare trebuie depusa si primita intre 1.12.2016 si 20.4.2017, ora 12.00 (ora Bruxelles-ului), data inchiderii cererii de propuneri.

Durata maxima a proiectului este de 30 de luni de la data depunerii cererii.

Criterii de atribuire

Se va acorda un punctaj dintr-un total de 100 de puncte, pe baza urmatoarelor ponderi:

Relevanta si valoare adaugata europeana (50 de puncte)
•    Calitatea proiectului si potentialul de distributie in Europa

Calitatea continutului si a activitatilor (10 puncte)
•    Calitatea strategiei de dezvoltare

Difuzarea rezultatelor proiectului (20 de puncte)
•    Strategia de distributie la nivel european si international si strategia de marketing

Organizarea echipei care va realiza proiectul (10 puncte)
•    Repartizarea rolurilor si a responsabilitatilor echipei in raport cu obiectivele specifice ale actiunii propuse

Impactul si viabilitatea (10 puncte)
•    Calitatea strategiei de finantare si fezabilitatea proiectului

Se acorda „automat” puncte suplimentare pentru:
1) societatile solicitante infiintate in tari cu capacitate de productie redusa (10 puncte suplimentare);
2) societatile solicitante infiintate in tari cu capacitate de productie medie (5 puncte suplimentare);
3) proiectele care vizeaza in special publicul tânar (5 puncte suplimentare), cu exceptia proiectelor de animatie.

Buget

Bugetul total disponibil este de 5 391 319 EUR. Contributia financiara se acorda sub forma de subventie.

Contributia financiara maxima care poate fi acordata pentru un proiect individual consta intr-o suma fixa de:
•    60 000 EUR in cazul creatiilor de animatie;
•    25 000 EUR in cazul documentarelor creative;
•    50 000 EUR in cazul creatiilor de fictiune al caror buget de productie este estimat la cel putin 1,5 milioane EUR;
•    30 000 EUR in cazul creatiilor de fictiune al caror buget de productie este estimat la mai putin de 1,5 milioane EUR.

Termenul pentru depunerea candidaturilor

Termenul pentru trimiterea candidaturilor este 20.04.2017.

Candidaturile trebuie sa fie primite cel târziu la ora 12.00 (ora Bruxelles-ului) in ziua respectiva, prin intermediul formularului electronic de candidatura (eForm).

Nu se accepta nicio alta metoda de depunere a candidaturii.

Candidatii trebuie sa furnizeze toate documentele solicitate si mentionate in formularele electronice.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website-ul programului
Ghidul solicitantului

Finantator: EACEA – Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura
Sursa: europa.eu

[caseta-final-fise]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.