Apel transnational pentru propuneri de proiecte de cercetare in domeniul bolilor rare

medical.jpg

Cel de-al 7-lea apel transnational pentru propuneri de proiecte in domeniul bolilor rareTransnational Research Projects on Rare Diseases’ a fost lansat.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 02.06.2015
Buget alocat: nespecificat

Scopul apelului este acela de a da posibilitatea oamenilor de stiinta din diferite tari sa dezvolte colaborari eficiente in proiecte comune de cercetare interdisciplinara, bazate pe complementaritate si schimb de expertiza, cu clara abordare pentru cercetarea translationala. Proiectele trebuie sa aiba ca tematica un grup de boli rare sau o singura boala rara (conform definitiei europene – boala ce afecteaza nu mai mult de 5 din 10.000 de persoane din Comunitatea Europeana, statele asociate si Canada).  

Proiecte care vor primi finantare

medicalProiectele de cercetare trebuie sa acopere cel putin una din urmatoarele tematici, egale ca importanta pentru apel:
• utilizarea bazelor de date cu pacienti si a colectiillor de materiale biologice corespunzatoare pentru cercetare colaborativa care, in general, nu ar fi posibila la nivel national, cu clar potential de aplicabilitate clinica si obiective stiintifice bine definite:
– noi  entitati nosologice, studii epidemiologice, corelatii genotip/fenotip, istorie naturala a bolilor
– caracterizarea bazei genetice/moleculare a bolilor specifice

• utilizarea expertizei, resurselor si tehnologiilor inovative (OMICS, secventiere de noua generatie) pentru cercetare in domeniul bolilor rare, inclusiv studii genetice, epigenetice si patofiziologice, cu demonstrarea clara a relevantei clinice
• dezvoltare de aplicatii utilizate in diagnosticul si terapia bolilor rare, inclusiv identificarea si caracterizarea (bio)markerilor pentru diagnostic si prognoza, dezvoltarea de sisteme de screening si ustensile de diagnostic inovative, generatii de modele celulare si/sau animale relevante, studii preclinice utilizand terapii farmacologice, genice sau celulare.

Proiectele trebuie sa demonstreze potentialul impact asupra sanatatii si valoarea adaugata a colaborarii transnationale, sa asigure masa critica de pacienti/materiale biologice, schimbul de resurse (modele, baze de date, diagnostic), armonizarea datelor, schimbul de know-how specific si/sau tehnologii inovative.

Se asteapta ca includerea echipelor de cercetare din tarile est-europene participante la apel sa contribuie la consolidarea capacitatilor de cercetare in Europa.

Vor fi excluse din sfera apelului:

  • trialuri clinice interventionale
  • boli infectioase rare, cancere rare, reactii adverse rare la medicatia utilizata in bolile comune
  • boli neurodegenerative rare din sfera de interes a Joint Programming Initiative on Neurodegenerative Disease Research – JPNF (http://www.neurodegenerationresearch.eu/): boala Alzheimer si alte demente, boala Parkinson si bolile inrudite acesteia, boli  prionice, bolile neuronului motor, boala Huntington, atrofia musculara spinala si forme dominante de ataxie spinocerebeloasa.

Aplicanti eligibili

Pot participa echipe de cercetare din organizatii de cercetare (universitati, institute de cercetare etc.) si intreprinderi. Vor fi finantate doar proiecte transnationale.

Fiecare consortiu trebuie sa cuprinda cel putin 3, dar nu mai mult de 6 grupuri de cercetare eligibile din minim 3 tari participante la apel. Intr-o propunere de proiect nu pot participa mai mult de 2 grupuri de cercetare eligibile din aceeasi tara.

Aplicantii sunt incurajati sa includa parteneri din tarile est-europene participante (Letonia, Polonia, Romania, Turcia, Ungaria), situatie in care numarul maxim de grupuri de cercetare implicate intr-un consortiu poate ajunge pana la 8.  Echipele de cercetare din tari care nu participa la apel pot participa in proiecte daca isi asigura finantarea din venituri proprii.

Depunerea propunerilor de proiecte se va face in doua etape. Termenul limita pentru depunerea pre-propunerilor de proiecte este 18 februarie 2015, iar termenul limita pentru depunerea propunerilor de proiecte este 02 iunie 2015. In luna aprilie 2014 Comitetul International de Evaluare Stiintifica va evalua pre-propunerilor depuse, iar consortiile selectate vor fi invitate sa depuna propunerile de proiecte.

Persoane de contact:
Simona STOIAN
E-mail: [email protected]
Tel: +4021 30 23 893

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website-ul programului
Ghidul solicitantului

Sursa: UEFISCDI.gov.ro
Finantator: Guvernul Romaniei

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.