Ministerul Agriculturii cere sistarea impozitarii fermierilor pentru subventiile europene

tineri_fermieri.jpg

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a cerut ministerului Finantelor sistarea impozitelor pentru subventiile europene pentru cei 17.000 de fermieri romani.

Fermierii sunt impozitati de Ministerul Finantelor pentru banii publici veniti prin subventiile APIA, bani europeni, fapt ce contravine legislatiei europene. “Banii publici nu pot fi impozitati de statul roman, este unica si ilegala aceasta masura si totusi se intampla”, a declarat pentru Vasile Datcu, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli Braila.

“Nu sunt de acord ca fermierii sa plateasca impozite pentru subventii. Am avut o intrevedere cu ministrul Finantelor si i-am cerut sistarea acestor impozite. Banii europeni nu se impoziteaza”, a declarat Irimescu.

Pentru ca APIA intocmeste abia acum declaratiile de plata din 2015 pentru subventiile celor 17.000 de fermieri romani, beneficiari ai banilor europeni, Ministerul Finantelor ii obliga sa declare fondurile pentru anul trecut, iar acestia platesc penalitati. Fermierii care primesc abia acum documentele de plata pentru subventiile APIA din 2015 sunt in situatia de a plati penalitati de 1,5% pe zi pentru fiecare zi de intirziere, de la depunerea declaratiei 101 (februarie 2016), privind bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul trecut. Ministerul Finantelor le-a impus fermierilor sa declare subventiile respective ca fiind venituri din 2015, chiar daca platile incep abia acum si au fost declate pana pe 15 octombrie a.c.

“Noi trebuie acum sa schimbam acea declaratie 101 pentru anul 2015 si, automat, computerul ne calculeaza penalitati fiindca n-am declarat veniturile, cheltuielile, profitul in timpul legal. Penalitatile sunt de 1,5% pe zi”, a explicat Vasile Datcu, presedinte APA Braila.

„Voi avea o noua intalnire cu ministrul de Finante si presedintele Comisiei pentru Agricultura!”, a declarat Irimescu.

“Acest context o sa-l discut din nou cu ministrul de Finante Anca Dana Dragu si cu presedintele Comisiei pentru Agricultura, Nini Sapunaru. Si fermierii sunt suparati pentru ca, din pacate, nu am gasit inca o rezolvare la o mare parte din aceste probleme”, a mai spus Achim Irimescu.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.