Aproape opt milioane lei pentru imbunatatirea serviciilor medicale de urgenta din judetul Covasna

Foto3-Spital.jpg

Un nou contract de finantare nerambursabila, monitorizat la nivel regional de ADR Centru, asigura fondurile necesare pentru dotarea cu echipamente medicale pentru Spitalul Judetean ”Dr. Fogolyán Kristóf” Sfantu Gheorghe. Fondurile sunt alocate prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 8, Obiectivul specific 8.2B ce finanteaza dezvoltarea infrastructurii sanitare din unitatile de primiri urgente (UPU). Proiectul, cu valoare totala de peste 7,88 milioane lei, va fi terminat pana la finalul anului viitor si a fost semnat chiar la sediul UPU Sfantu Gheorghe, de catre domnii Sándor Tamás – Presedintele Consiliului Judetean Covasna si Simion Cretu – Director general ADR Centru.

Acest spital din judetul Covasna este cel mai important din regiune si a beneficiat de finantare pe mai multe paliere, pentru modernizare in perioada 2007-2013 si pentru dotari noi in saloane printr-un proiect al Ministerului Sanatatii semnat la finalul anului trecut. Actuala cerere de finantare asigura fondurile necesare pentru a achizitiona echipamente medicale si pentru a imbunatati accesul cetatenilor la servicii de urgenta performante. Valoarea totala a initiativei pregatite de CJ Covasna este de 7.888.157,34 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate de MDRAP, in calitate de Autoritate de Management, este de 6.447.960,55 lei, respectiv 98% din valoarea eligibila a proiectului (peste 1,4 milioane euro).

“Siguranta cetatenilor si calitatea serviciilor medicale este primordiala pentru noi. Investitiile pentru sanatate duc la imbunatatirea conditiilor de viata ale cetatenilor. Noi am investit aproape 20 milioane de euro, fonduri totale, din resurse REGIO si din fonduri proprii, pentru modernizarea acestui spital, emblematic pentru judetul Covasna. Ministerul Sanatatii ne sprijina si acum sectiile sunt dotate cu echipamente noi. De aceea, am decis ca si structura de primiri urgente trebuie innoita si, prin acest proiect, practic triplam suprafata utila a acestei sectii, de la circa 300 mp, la aproape 900 mp. Pe de alta parte, echipamentele medicale invechite genereaza costuri suplimentare, nejustificate, iar prin reparatiile frecvente, pot aparea indirect si erori de diagnostic, care fac necesara apelarea la explorari suplimentare, influentand in mod negativ fondurile disponibile pentru asistenta medicala primara sau ambulatorie. Toate aceste aspecte vor fi depasite si spitalul nostru din Sfantu Gheorghe va fi unul dintre cele mai moderne din tara, datorita investitiilor cu fonduri nerambursabile”, a declarat, dupa semnarea acestui contract de finantare, domnul presedinte Sándor Tamás.

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.