Monitorizarea lunara a absorbtiei fondurilor europene si stadiul de implementare a masurilor de stimulare a economiei

 

Nu doresc sa cert acum defel ratacirile inerente ale guvernantei economice din ultimii ani. Am facut-o cu totii mult prea des. Au fost aprig dezbatute, uneori cu rafinament, alteori cu o injusta stigmatizare. Astazi e luni si vreau sa fiu pozitiva. Poate si pentru ca fetita mea a implinit o saptamana. Va propun sa ne conectam la cel mai important ingredient al framantarilor actuale: increderea. Increderea ca lucrurile evolueaza in bine, chiar daca nu cu viteza pe care ne-am dori-o cu totii.
Monitorizarea lunara a absorbtiei fondurilor europene si stadiul de implementare a masurilor de stimulare a economiei ofera doar o palida imagine a realitatii economice romanesti. Totusi, ele se impun.

Mai intai pentru un adevar nezugravit in roz. In al doilea rand, pentru ca discursul public in materie capata dimensiuni grotesti, adeseori nejustificate. Disperarea neputincioasa a celor care si-au facut un murdar obicei din infierarea sistematica a cetatenilor impotriva guvernului actual – desi perplexitatea nu a fost niciodata solutia ideala – este contrabalansata de cateva evolutii net pozitive.

Asadar, ma rezum aici la doua decizii salutare care au vizat:

1. Prezentarea unui raport lunar sub forma unei Carte Albe a absorbtiei fondurilor europene. Asadar, fiecare autoritate de implementare prezinta lunar un raport transparent privind absorbtia fondurilor structurale, care cuprinde in principal evaluari punctuale pe programe si proiecte, precum si principalele probleme identificate si modalitati de ajustare. Astfel sunt vizibile vitezele diferite in progresul absorbtiei fondurilor europene si sunt preluate semnalele consultantilor privati activi pe piata.

a. Platile efective catre beneficiari – care au atins 903 milioane euro in prezent – au crescut in prima jumatate a anului 2010 cu 52% fata de sfarsitul anului 2009 si de cinci ori fata de sfarsitul anului 2008. Dintre acestea, cele mai mari plati s-au facut pana acum prin Programul Operational Regional.
b. Dinamici similare cunoaste si valoarea proiectelor aprobate, care acopera 3,3 miliarde euro la mijlocul anului 2010: 53%, respectiv de 4,5 ori la aceleasi perioade de raportare ca mai sus.
c. Proiectele depuse se ridica la un cuantum de 10,31 miliarde euro la 30 iunie 2010, adica cu 35% mai mult decat la sfarsitul anului 2009 si de 3,2 ori mai mult decat la sfarsitul anului 2008.

Vezi sinteza atasata la acest mail: Bilant fonduri europene – iulie 2010

2. Stadiul de implementare a pachetului de masuri pentru stimularea economiei:

a. Sprijinirea IMM-urilor prin acordarea de ajutoare de stat in valoare de maxim 200 mii euro (ajutoare de minimis).
b. Amanarea la plata a obligatiilor restante ale agentilor economici afectati de criza economico – financiara.
c. Incurajarea investitiilor prin neimpozitarea profitului reinvestit.
Aplicarea unei cote reduse de TVA de 5% pentru achizitionarea unei locuinte sociale.
d. Achitarea datoriilor administratiei centrale catre agentii economici: facturi restante si lucrari receptionate si nefacturate.
e. Reducerea/eliminare/comasare a unui numar de 215 taxe si tarife cu caracter nefiscal.
f. Mentinerea cotei unice de impozitare la 16%.
g. Tratarea veniturilor in perioada de somaj tehnic (maxim trei luni), dupa cum urmeaza: din punct de vedere al angajatului – ca venituri de natura non – salariala si aplicarea regimului corespunzator de impozitare; din punct de vedere al angajatorului: scutirea de la plata contributiilor catre bugetul de stat si al asigurarilor sociale.
h. Sprijinirea firmelor care angajeaza someri pe locuri de munca nou – create prin scutirea de la plata Contributiei de Asigurari Sociale.
Programul “Prima casa”.
i. Sprijinirea IMM-urilor prin intermediul Fondului de Garantare si Contragarantare a IMM.
j. Oferirea de garantii guvernamentale pentru beneficiarii proiectelor finantate din fonduri structurale in domenii prioritare pentru economia romaneasca.
k. Sprijinirea asociatilor de proprietari prin garantii de stat pentru contractarea creditelor in vederea reabilitarii termice a locuintelor.

La acestea se adauga urmatoarele intentii:

l. Eliminarea impozitului minim in toamna anului 2010.
m. Sprijinirea tinerilor intreprinzatori prin facilitati care vor fi aprobate pana la sfarsitul acestui an.
n. Simplificarea mecanismelor birocratice – vizand unificarea declaratiilor incepand cu 1 ianuarie 2011.
o. Salarizarea unitara – demarata in 2009 si finalizata pana la sfarsitul anului 2010.
p. Eliminarea pensiilor care nu au la baza principiul contributivitatii – se reevalueaza un numar de aproximativ 200.000 de pensii speciale, cu exceptia magistratilor, potrivit deciziei Curtii Constitutionale; de asemenea, se reevalueaza pensiile acordate abuziv pe motiv de boala.
r. Adoptarea celor patru coduri, din domeniul justitiei.
s. Procesul de descentralizare in domeniul sanatatii, educatiei si administratiei publice locale.
t. Implementarea Legii Parteneriatului Public – Privat adoptata de curand in Parlament.

Vezi detalii cu privire la impactul financiar, termen sau numar de beneficiari aici: Masuri de stimulare economica – iulie 2010

Sursa: Redactia Finantare.ro

Andreea Paul (Consilier Personal al Prim-Ministrului, Guvernul Romaniei)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.