Institutul pe care il conduce a marcat epoca pionieratului in afaceri din Romania, organizand cursuri de antreprenoriat, resurse umane, finante, contabilitate si marketing inca din 1991, numarandu-se printre primele companii private al caror business era stimularea spiritului antreprenorial. Odata cu maturizarea mediului de afaceri au evoluat si nevoile celor ce considera ca nu poti face afaceri pe termen lung daca nu ai notiuni solide de management, iar criza declansata la finele lui 2008 a transformat aceasta convingere in axioma.
Disparitia peste noapte a sute de mii de firme mici si mijlocii, precum si falimentele unor companii importante au dat un semnal important: vremea tunurilor, a tepelor si a afacerilor dupa ureche este pe trecute, iar conditiilor dure, chiar restrictive, de pe piata interna, dominata treptat de concurenti redutabili, face ca supravietuirea si reusita sa depinda de know how-ul antreprenorial si de sistemul de relatii personale si de afaceri (networking) al intreprinzatorilor.
O schimbare necesara de paradigma
„Fiind o companie 100% romaneasca am simtit in cifra de afaceri proprie aceasta schimbare de paradigma si ne-am dat seama ca, asa cum pentru noi este vital sa ne adaptam regulilor unui joc in schimbare, la fel este si pentru celelalte firne. Am privit apoi cu atentie spre piata muncii si spre resursa umana din economia nationala. si aici schimbarile sunt dramatice: disponibilizari masive, reorientari, cautarea unor noi drumuri in viata profesionala. Coroborand cele doua aspecte am sesizat oportunitatea si am avut viziunea unui proiect puternic ancorat social, un proiect captivant si novator, pe care il dorim a fi punctul de start al unor antreprenori de succes”, povesteste prof. Dumitru Porojan.
Astfel s-a nascut ideea proiectului „Antreprenor pas cu pas”, un program complex de training si consultanta in afaceri, in care au fost cooptati, ca furnizori importanti de cunostinte antreprenoriale, trainerii de la MSK Global Training. Finantarea a fost disponibila la momentul oportun si este formata dintr-o componenta europeana – Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale”, careia i se adauga cofinantarea asigurata de IRECSON.
MSK Global Training, o alegere oportuna
Decisiv in procesul de selectie a partenerilor internationali din proiect a fost un prim argument, cel al relativei similitudini a mediului de afaceri din cele doua tari. Marea Britanie este o economie de piata cu puternice tuse de neoliberalism, acestea regasindu-se si in economia autohtona. Se adauga faptul ca Marea Britanie este una dintre economiile europene in care sectorul privat a continuat sa se dezvolte si pe timp de criza.
Conform datelor oficiale, in plina perioada de recesiune economica a avut loc o crestere de 1,1%, an la an, a numarului de intreprinderi mici si mijlocii, concomitent cu o majorare a cifrei de afaceri de 5,8%. Asadar, criza economica, privita ca oportunitate de reusita si castig pe termen mediu si lung, poate fi considerata un moment prielnic demararii si consolidarii afacerilor mici si mijlocii, a caror libertate de manevra pe piata creste ca urmare a dificultatilor de adaptare la schimbare intampinate de companiile mari.
Un al doilea argument in alegerea partenerului de proiect a fost expertiza recunoscuta pe plan international. Pentru ca abilitatile de traineri de business ale specialistilor MSK Global Training erau deja cunoscute, iar cartea lor de vizita este impresionanta, selectia a fost simpla. Portofoliul de clienti ai MSK Global Training cuprinde, pe langa guvernul Marii Britanii, companii multinationale si organizatii guvernamentale, a caror prezenta certifica valoarea serviciilor prestate (Unilever, Vopak, Fluor, Shell Oil si Organizatia Natiunilor Unite), precum si numeroase organizatii ale societatii civile.
Al treilea argument, la fel de important ca celelalte doua, este experienta personala concreta de business a echipei de la MSK Global Training. Asemeni echipei IRECSON, acestia au afaceri proprii, sunt antreprenori, ceea ce garanteaza aplicabilitatea concreta a cunostintelor transferate cursantilor.
Toate acestea fundamenteaza un parteneriat solid, materializat intr-un program complex de cursuri si seminarii pentru persoanele cu vocatie antreprenoriala. Seminariile de informare si cursurile in domeniul antreprenoriatului sunt la aceasta ora in plina desfasurare in toata tara.
Detalii despre proiect pe www.antreprenor-pascupas.ro.
Foto parteneri proiect
Prof. dr. Dumitru Porojan, presedintele Institutului Roman de Cercetari Economico-Sociale si Sondaje si Mark Arnold, Managing Director MSK Global Training, parteneri in proiectul STEPS-Antreprenor pas cu pas.
* Acest articol reprezinta un advertorial.