In Harghita, drumurile devin europene

 

In septembrie 2007, se depunea primul proiect in cadrul Programului Operational Regional: „Reabilitare DJ 132” . Acesta a fost depus de Consiliul Judetean Harghita, avand un buget de 54.260.870 Ron. In momentul de fata, proiectul se afla in curs de desfasurare, contribuind astfel la imbunatatirea infrastructurii judetului.
Oamenii din Regiunea Centru nu au pierdut vremea cu discutii despre fondurile structurale. Inca din luna septembrie a anului trecut se depunea primul proiect la nivel national in cadrul Programului Operational Regional 2007 – 2013. Astazi, el este aprobat si se afla in curs de derulare.

Harghita este un judet renumit pentru potentialul sau turistic. Un potential care merita a fi exploatat mai mult decat pana acum. Asa s-au gandit si autoritatile din Regiunea Centru atunci cand au decis ca, fara o infrastructura buna, nu se prea poate vorbi despre dezvoltare regionala.

Astfel, a aparut un proiect contractat deja pentru finantare in cadrul domeniului 2.1 al Programului Operational Regional 2007 – 2013, „Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane – inclusiv constructia/reabilitarea soselelor de centura”. Este vorba de proiectul Consiliului Judetean Harghita – „Reabilitare DJ 132” – cu o valoare totala de 66.898.214 RON (18.355.937,44 euro), din care suma solicitata de la program este de 54.260.870 RON (14.888.426,4 euro). Nu doar turismul si continua dezvoltare a acestuia au facut ca proiectul cu pricina sa fie o prioritate.

Deficienta infrastructurii de transport din regiune a dus, de-a lungul timpului, la pierderea eficientei economice. intreaga zona intrase intr-un con de umbra, investitiile stagnau. Se pare ca reabilitarea drumului judetean 132, prin localitatile Vlahita si Ocland, era solutia cea mai buna. in fond, fara drumuri bine puse la punct, nu se putea vorbi de turism, crestere economica sau noi locuri de munca.

Istoria reabilitarii drumului judetean 132 nu incepe insa cu fondurile structurale. Consiliul Judetean Harghita a elaborat studiul de fezabilitate pentru acest proiect inca din anul 2004. Atunci, datorita lipsei de fonduri, proiectul nu a fost finantat, dar a fost inscris pe lista celor care pot fi finantate din Programul Operational Regional.

Un program cu „noroc” pentru oamenii din Harghita, care nu s-au lasat, constienti de capacitatea de dezvoltare a regiunii lor. Astfel, pana in luna septembrie a acestui an, se estimeaza ca vor fi incheiate procedurile de achizitie publica si va incepe munca pe teren.

Reabilitarea drumului judetean 123 este primul proiect al Regiunii Centru aprobat si aflat in curs de derulare. Urmeaza si altele, acum fiind in diverse stadii ale etapelor de evaluare si selectie.

Regiunea Centru a avut si are o campanie puternica de informare, adresata in special potentialilor beneficiari din domeniul privat. Rezultatul este acela ca, la sediul Organismului Intermediar pentru Programul Operational Regional – Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru – au fost depuse cele mai multe solicitari de finantare pentru sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor.

Se cuvine o precizare: sunt cele mai multe proiecte de acest gen din tara. Se pare ca strategia specialistilor din Regiunea Centru, de dezvoltare a infrastructurii combinata cu dezvoltarea microintreprinderilor, da rezultate.

Sursa: EuROpeanul

Ana Maria Sandu (Redactor EuROpeanul , Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top