Proiect pentru socializarea cu energia solara

 

Dintre toate sursele de energie care se incadreaza in categoria surselor ecologice si regenerabile, energia solara iese in evidenta datorita instalatiilor simple la nivelul unor temperaturi in jur de 100°C, temperatura folosita pentru incalzirea apei cu peste 40 de grade peste temperatura mediului ambiant, instalatii folosite la incalzirea apei menajere sau a cladirilor.
La soare nu te poti uita. La finantare europeana, DA!

Potentialul fotovoltaic (PV) anual al Romaniei a fost estimat la 1.200 GWh, adica la o cincime din potentialul hidrologic ce s-ar putea obtine in microhidrocentrale cu o putere mai mica de 10 MW. Prin utilizarea acestuia ar fi eliminat consumul a 103,2 mii de tone echivalent petrol (TEP)

In 2010, australienii vor avea primul oras care va functiona doar pe baza de energie solara. Pana in 2010, centrala fotovoltaica a Universitatii Politehnice Bucuresti va produce 60 MWh, adica necesarul institutiei de invatamant pe 3 luni!

Dar nu productia i-a interesat pe politehni sti, ci latura educativa. Panourile solare de la UPB ii invata pe romani ca pot produce energie curata fara sa contamineze mediul, natura, planeta. Cu bani europeni.

Centrala fotovoltaica de la UPB, una dintre cele mai mari din estul Europei, a primit o finantare Phare de 180 000 de euro.

Plasament cu vad mare

Uniunea Europena va aloca, in perioada 2007 – 2013, circa 600 de milioane de euro, bani pentru proiectele energetice. Energia solara ar putea constitui, la finele acestui secol, principala sursa de electricitate globala, in prezent rolul acestei resurse fiind neglijat, intrucat producatorii se asteapta la o reducere a costurilor de productie pana la nivelul celor ale combustibililor fosili (carbune, gaz natural, pacura).

Daca noi, cetatenii simpli care nu vom mai apuca sfarsitul de veac, am mai putea ignora beneficiile energiei solare, oamenii de stiinta, si ei contemporani cu vremelnicia noastra, nu au voie sa stea deoparte. Trebuie sa inoveze, sa experimenteze.

Un experiment se doreste si centrala fotovoltaica, cu cele 216 panouri solare, construita in curtea Universitatii Politehnice Bucuresti. Centrala are o putere de 40 KWh si face parte din proiectul european „PVEnlargment 30”, care a strans laolalta 28 de parteneri din Europa – in special institutii de invatamant universitar.

Unitatea a fost proiectata si instalata de Institutul de Cercetari Electrotehnice (ICPE) impreuna cu studentii din ultimul an ai universitatii. Puterea totala a instalatiilor asociate proiectului european este de 1,2 MW. Costul unui sistem solar se ridica la 6,7 Euro pentru fiecare Watt.

La o productie medie anuala de 40 MW si un pret de 80 de euro pentru fiecare MWh generat (pret ce include si certificatul verde), investitia din curtea Politehnicii s-ar putea amortiza in „doar” 81 de ani. Dar nu asta urmaresc profesorii si studentii UPB. Ei au fixat centrala si panourile in locurile cu vad mare, pentru ca trecatorii sa vada si sa socializeze cu energia solara.

Viitor insorit in Romania, pretul unui megawatt produs cu caldura de la soare este in jur de 80 EUR (inclusiv pretul unui certificat verde), ceea ce inseamna ca politehnistii pot primi 3200 EUR pe an pentru energia electrica produsa de centrala solara.

Insa daca nu ar fi avut banii europeni, cei 182.000 de euro, si ar fi tratat centrala ca pe o afacere ecologica, nu am fi avut despre ce sa scriem astazi. Stim insa ca educatia e nepretuita, iar ideea fotovoltaica a politehnistilor da roade.

Reportajul se incheie optimist-vizionar: Romania are un potential anual de utilizare a energiei solare in sisteme fotovoltaice de 1200 GWh. Prin utilizarea acestuia ar putea fi eliminat consumul a 103,2 mii de tone echivalent petrol. Un alt avantaj major al panourilor solare este faptul ca au, teoretic, o durata nelimitata.

Cum echipamentele solare au costuri destul de piperate, devine tot mai atractiva finantarea din fonduri europene pentru achizitionarea instalatiilor. Banii sunt nerambursabili, mai mult de jumatate din valoarea proiectului putand fi finantata.

Sistemele de panouri solare cu ajutorul carora s-ar putea genera energie electrica sunt foarte putine. Cele mai mari instalatii de pana acum au fost realizate cu fonduri europene si se afla in curtile Universitatii Politehnice din Bucuresti (UPB), respectiv Valahia din Targoviste.

Dintre toate sursele de energie care intra in categoria surselor ecologice si regenerabile, energia solara se remarca prin instalatiile simple la nivelul unor temperaturi in jur de 100°C, temperatura folosita pentru incalzirea apei cu peste 40 de grade peste temperatura mediului ambiant, instalatii folosite la incalzirea apei menajere sau a cladirilor. De aceea, este deosebit de atractiva ideea utilizarii energiei solare in scopul incalzirii locuintelor.

Se pare ca acesta va fi unul dintre cele mai largi domenii de aplicatie a energiei solare in urmatorul secol. Tara noastra este o zona propice utilizarii panourilor solare si, de aceea, investitia in energia solara va avea profit garantat.

Aflandu-ne in sudul Europei, zona B, gradul de insolatie este mai mare, ceea ce inseamna ca panourile solare, ca solutie de incalzire, ar trebui sa fie raspandite. Sustinerea acestor proiecte din partea Uniunii Europene este foarte solida, intrucat, in urmatorii ani, la nivel european se vor aplica decizii care vor contribui la cresterea cererii pentru instalatii solare.

Tip finantare: PHARE
Proiect: „Centrala fotovoltaica”
Valoarea finantarii: 182.000 de euro
Solicitant: Universitatea Politehnica Bucuresti

Sursa: EuROpeanul

Razvan Petrisor (Redactor, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor)

One Reply to “Proiect pentru socializarea cu energia solara”

  1. sunt lucian lacatus din sucevita-suceava-romania .reprezit o firma de comert unde sunt unic asociat. caut finantator pentru energia verde regenerabila .credit cu finantare de 100% din valoarea proiectului imprumut pe 10-15ani cu rate fixe sau variabile.este vorba de un parc fotovoltaic de aproximativ 10MW putere instalata in sudul romaniei. nu am garantii [email protected] , tel. +4 0753561052

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top