Le-a ajuns cutitul la os

 

Producatorii de carne de pui din Calarasi nu mai vor sa fie la cheremul patronilor de abatoare.
Un grup de producatori de carne de pui din Calarasi s-a saturat de pretul mult prea mic pe care-l primesc de la abatoarele din tara pentru puii livrati in viu si s-au hotarat sa-si faca propriul abator. Investitia se realizeaza printr-un proiect SAPARD, in valoare de 6,2 milioane de euro. Utilajele care vor forma fluxul tehnologic prelucreaza 4.000 de pui pe ora/schimb.

Spatiul construit, insa, este dimensionat pentru 12.000 de pui/ora, ceea ce este destul de mult. Prin aceasta investitie, Calarasiul va deveni un important centru de abatorizare a puilor, dupa ce a fost declarat drept judetul care realizeaza cea mai mare productie de carne de pui din tara. Abatorul din comuna Dragalina va fi de categoria A, incadrare in care mai sunt cuprinse foarte putine societati din Europa.

Abatorul s-a construit din necesitate Societatea Euroavi a fost creata pentru a raspunde unei necesitati resimtite de firmele care ocupa an de an primele trei pozitii in clasamentul intocmit de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Calarasi, la capitolul intreprinderi mici si mijlocii.

Puiu Ilisei, administratorul societatii Prima Nova, opina ca: „Exista un monopol pe aceasta activitate de abatorizare si trebuie sa se accepte conditii care te duc la faliment. Unul dintre patronii de abator mi-a spus, cu cateva ore inainte sa plec cu masina spre abatorul lui, ca nu-mi mai da 35.000 de lei/kg, ci 27.000 lei. Stia ca nu am ce sa fac cu puii si trebuie sa-i abatorizez.

Pretul pe care mi l-a dat era sub pretul de productie. Nu am avut de ales. Am cautat alte colaborari. Astfel am ajuns sa taiem puii la abatorul de la Ianca, la cel de la Crevedia… pe unde am putut. Am ajuns si la Craiova, si la Vaslui… chiar si la Iasi. Am trait un moment in care chiar nu am avut unde sa tai puii”, spune Puiu Ilisei.

Un proiect de 6,2 milioane de euro a ajuns la 8 milioane

Pentru Proiectul SAPARD „Construire abator de pasari in conformitate cu cerintele UE” in sat Drajna, judetul Calarasi, s-au implicat mai multe persoane din cadrul societatilor Prima Nova, Avicola Dragos Voda, Avicola Ciocanesti si AF Vaduva.

Valoarea proiectului este de 6,2 milioane de euro, dar dupa actualizarea proiectului s-a ajuns la concluzia ca investitia va costa 8 milioane. Lucrarile au demarat in iulie 2007 si vor trebui finalizate in 28 noiembrie 2008.

In momentul de fata sunt in intarziere deoarece primul constructor ales de catre Euroavi s-a dovedit neserios.

Proiectele nu se opresc aici

Dupa finalizarea abatorului de la Dragalina, initiatorii proiectului se gandesc la un sistem de distributie propriu in care sa se vanda marca inregistrata: Pui de Baragan. Ion Dochita, administratorul societatii Avi cola Dragos Voda, partener in acest proiect, spune ca vor infiinta inca 30 de magazine pe langa cele pe care le detine societatea.

Acestea vor fi situate cu preponderenta in partea de sud, sud-est a Romaniei. „Ne este usor sa ajungem la Constanta sau la Bucuresti, pe autostrada, la Buzau, Braila si Galati, prin Slobozia, sau in Teleorman, prin Calarasi si Giurgiu”, este de parere inginerul Dochita. Pe lista de investitii mai sunt trecute, pentru anul 2009, o sectie de procesare carne de pui, iar pentru pe rioada 2009 – 2010 o fabrica de faina proteica.

EUROAVI va depasi 10 milioane de pui pe serie

Grupul de producatori din Calarasi isi va dubla productia in urmatorii doi ani. Avicola Dragos Voda are in momentul de fata 3 ferme in care creste 350.000 de pui/serie. Prima Nova are 3 ferme cu 500.000 de pui/serie, Avicola Ciocanesti a ajuns la 300.000 de pui/serie. In total sunt 6,1 milioane de pui pe an.

Dar AF Vaduva va obtine prima productie in scurt timp, Avicola Dragos Voda are in derulare alte proiecte pentru alte ferme de pui si a achizitionat in comuna Dorobantu, judetul Calarasi, inca o ferma, iar Avicola Ciocanesti a cumparat in Slobozia 24 de hale unde va produce peste 8 milioane de pui intr-un an.

Dintre cei enumerati, doar Prima Nova a mai avut un proiect cu finantare din partea UE, in valoare de 375.000 de euro, in 2006. Puiu Ilisei spune ca i-au fost de mare ajutor banii pentru achizitia echipamentelor. Ceilalti producatori s-au dezvoltat doar cu ajutorul creditelor bancare.

Prin realizarea investitiilor propuse de catre grupul de producatori EUROAVI, judetul Calarasi isi va consolida pozitia de lider in productia de carne de pui. Producatorii spun ca vom sesiza calitatea produselor care se vor fabrica sub marca „Pui de Baragan” prin simplul fapt ca, din prima zi si pana la taiere, puii sunt asistati de tehnica de ultima generatie. Linia tehnologi ca din abator este prima de acest fel vanduta in Europa.

Sursa: EuROpeanul

Dan Toneanu (Corespondent local, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top