Un proiect european pentru 350.000 de argeseni

 

Doi ani pentru cel mai amplu proiect din Romania Recent, la Pitesti, a inceput derularea celui mai amplu proiect din Romania finantat cu fonduri I.S.P.A. nerambursabile. Acesta vizeaza „Reabilitarea statiei de epurare a apelor uzate, a sistemului de canalizare si a retelei de alimentare cu apa potabila in municipiul Pitesti, judetul Arges, Romania”.
Bugetul initial s-a ridicat la o valoare de 41.750.000 de euro. La aceasta suma s-a adaugat o cofinantare de la Banca Europeana de peste 10 miioane euro, o cofinantare din surse proprii de 994.000 euro, alti 9,4 miioane euro de la bugetul de stat si un grant I.S.P.A. de 31,3 milioane euro. In aceste conditii, bugetul actual al masurii I.S.P.A. este de 52.207.914,86 milioane de euro.

Principalele obiective ale proiectului constau in reabilitarea si tehnologizarea camerei de masura debite pe conductele de apa bruta, retehnologizarea sistemului de preparare si dozare a reactivilor de tratare, construirea unor decantoare moderne, a unei statii pentru recuperare a ape lor folosite la spalarea filtrelor, montarea debitmetrelor la conductele de iesire din Uzina de Apa din Budeasa, dotari de laborator, reabilitarea si retehnologizarea celor cinci statii de repompare si modernizarea Uzinei de Apa Budeasa.

In luna mai, la Pitesti, a avut loc ceremonia oficiala de lansare a investitiei „Reabilitarea statiei de epurare Pitesti”, in cadrul masurii I.S.P.A. Proiectul vizeaza sistemul de canalizare si reteaua de alimentare cu apa a municipiului Pitesti. Consortiul italian Construzioni Dondi S.P.A. Italia a castigat licitatia internationala organizata pentru acest contract si a inceput efectiv lucrarile in luna august.

Ele vor dura pana in februarie 2010 si vizeaza, printre altele, extinderea retelei de canalizare cu 36 de kilometri si reabilitarea a 25 de kilometri de retele de apa. Calitatea apei uzate epurate este foarte importanta datorita faptului ca apa raului Arges este considerata extrem de sensibila, la 100 de km in aval fiind folosita ca apa bruta pentru sistemul de tratare a apei potabile pentru Municipiul Bucuresti.

Necesitati asigurate pana in 2020 in afara reabilitarii si extinderii retelei de alimentare cu apa si canalizare, vor fi reabilitate cele patru statii zone de distributie a apei (Razboieni, Smeura, Schitului, Zona Industriala Nord), va fi modernizata Uzina de Apa Budeasa si Statia de Epurare.

De aceasta investitie vor beneficia 350.000 de locuitori din Pitesti, Stefanesti si comunele Maracineni, Bascov, Bradu si Albota. Lungimea retelei de canalizare este de 140 de kilometri. Constructorul responsabil de proiect este Lackeby Water AB, Suedia – Purac Division si partenerii E.R.G. Termrom S.A.

Romania si Edwards International Group S.R.L. – Romania. Supervizarea este asigurata de consortiul danez Grontmij Carl Bro a/s. Uzina de Tratare Budeasa va fi reabilitata pentru a asigura necesarul de apa in anul 2020. Vor fi asigurate elemente precum calitatea superioara a apei, presiunea constanta gratie modernului sistem de supraveghere S.C.A.D.A. si preturi mai mici pentru populatie.

Costul proiectului de reabilitare a Uzinei de Apa si a statiilor de pompare se ridica la valoarea de 8.400.000 euro. In ceea ce priveste colectarea apelor reziduale, masura prevede extinderea retelei de canalizare pe o lungime de 35 km si construirea a noua statii de repompare. In prima parte a executiei, se lucreaza deja la reabilitarea sistemelor de conducte de pe strazile principale ale municipiului, pentru a reduce neplacerile provocate in trafic.

Echipamente cu ultrasunete pentru detectarea fisurilor din conducte Expertii de la S.C. Apa Canal 2000 S.A., societatea distribuitoare care a reusit sa acceseze acest proiect, cu sprijinul primarului Tudor Pendiuc, beneficiaza si de o unitate mobila de detectare a pierderilor de apa din retea, cu mijloace acustice si electronice.

Cu ajutorul acestui procedeu modern se pot localiza cu o mai mare precizie zonele din conducte unde apar fisuri, reducandu-se astfel timpul de interventie, dar si pierderile.

Vehiculul special destinat pentru aceasta operatiune este prevazut cu echipamente de detectare cu ultrasunete a pierderilor din retea si cu echipamente de citire si analizare a datelor.

Sursa: EuROpeanul

Mircea Sararescu (Redactor, „Argesu” – Pitesti)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top