Asumarea (i)responsabilitatii

Poporul roman nu are nimic in comun cu el insusi.

Multe lucruri rele se pot spune despre guvernantii nostri, nenumarate critici pot fi aruncate asupra activitatii lor, dar un fapt transcende dincolo de toate: avem politicieni responsabili! De cite ori, in perioada actualei guvernari, nu am auzit sintagma „asumarea responsabilitatii”… De fiecare data cind a cazut sau n-a cazut guvernul, ori vreo lege importanta trebuia sa ocoleasca dezbaterea in Parlament, de cite ori cite un ministru a facut vreo boacana, cineva si-a asumat curajos responsabilitatea. Nu stiu ce inseamna pentru conducatorii nostri acest concept. Acesti doi ani de guvernare au fost un tavalug de „asumari de responsabilitate” urmate de… alte masuri pentru care trebuia declarata asumarea responsabilitatii. Avem politicieni fair-play.

Ultima mare asumare publica de responsabilitate, comisa la televizor, in prime-time, apartine celui mai mare dintre responsabili, antrenorul echipei de la guvernare, presedintele tarii, domnul Traian Basescu. Vazind ca nimeni nu „se simte” in cazul Schengen si uitat de „colegii Merkel si Sarkozy”, el ne declara ca, fiind presedintele tarii, care reprezinta, dupa spusele lui, toate puterile Statului (!), este responsabil pentru intirzierea intrarii Romaniei in Schengen. Dupa atitia ani de lupta cu balaurul coruptiei, presedintele arata ca, in mod evident, „marile noastre probleme sint cantonate in zona Justitiei si fiecare – de sub presedinte – trebuie sa-si asume responsabilitatile”. Numai ca aici se vad grave remanente comuniste si apucaturi dictatoriale, pentru ca justitia si nimeni de aici nu se afla „sub presedinte”, fiind vorba de separarea puterilor in Stat (nastrusnica idee, nu, d-le presedinte?).

Nu pricep insa de ce, daca tot avem un presedinte atit de responsabil, nu si-a asumat responsabilitatea inainte de chestiunea Schengen-ului? Nu erau la fel de evidente problemele din justitie? Cred ca ar trebui sa isi asume si responsabilitatea pentru declaratiile domnului Baconschi, cel pe care – nu-i asa? – il vedea viitorul presedinte al Romaniei, dupa laudele aduse Elenei, cea frumoasa ca soarele (sa ne pazeasca Dumnezeu!). Ne mai amintim si cum domnul presedinte (atit de popular cindva), debordind de curaj si responsabilitate, ne-a transmis discursul prezidential de Anul Nou din restaurantul hotelului inconjurat de jandarmi…

La rindul sau domnul Baconschi, omul cu voturile de la Paris, uns repede ministru mai apoi, arunca pisica in curtea „societatii romanesti”, care „este coresponsabila” pentru intirzierea termenului de acces la Schengen. Ori sintem responsabili, ori nu mai sintem. Si daca sintem, de ce ne-am repezit in declaratii amenintatoare, minate de resimtirea unei nedreptati, considerindu-ne discriminati? Oricum, declaratiile diplomatului Baconschi au fost de la o zi la alta tot mai aiuritoare, terminind prin a recunoaste „ca tara noastra inca nu e pregatita sa treaca aceasta frontiera”. Apoi, noi ne facem vinovati, dar Croatia ce vina are in toata chestiunea?

Totusi, Basescu isi indeamna echipa sa „lupte pina la capat”, nu cu pietre, ci politic, desigur. Intelepte vorbe, dar cu ce politicieni? Baconschi ar trebui inlocuit. El este o mare deziluzie, dupa ce s-a afirmat ca intelectual respectat si dupa prestatia buna de la Vatican, sa ajungi sa te-ntreci in osanale aduse celebrei Elene cu deputatul Oltean, de la Bistrita. Macar ala a terminat la fara frecventa, nu cu doctorat la Paris. Baconschi e, de altfel, singurul din aceasta harmalaie care nu si-a asumat inca responsbilitatea, asteptind sa i se ceara demisia (!). Onorabil ar fi sa o inainteze singur. Dar noi nu avem onoarea demisiei, vezi si cazul altui mare diplomat, Cioroianu, care visa sa deporteze tiganii in desertul Egiptului…

Adrian Severin (europarlamentar!) vine si el cu declaratii sforaitoare considerind ca Franta (tara fondatoare a UE) ar trebui exclusa din Spatiul Schengen pentru coruptie. Bang! De la problema procentului de hidrogen din apa nu l-am mai auzit pe fostul (si el) diplomat cu o analiza atit de pertinenta. Omul sigur nu are toate bibilicile acasa. Ca europarlamentar cu experienta (care a primit majoritatea voturilor din partea romanilor pentru a ne reprezenta acolo) domnul Severin ar trebui sa fie mult mai atent in declaratii, sau sa spuna simplu, ceea ce agramata EBA a invatat foarte bine: No comment! Iar invocarea principiului nostru atit de drag: „sa moara si capra vecinului”, chiar nu e o alegere fericita in materie de politica externa si diplomatie.

Oricum, ne bucuram nespus ca EBA si-a stabilit ca prioritate pentru 2011 intrarea Romaniei in Schengen!

La modul serios acum, ar trebui sa ne asumam responsabilitatea pentru esecul Schengen, dar nu declarativ asa, ci concret, prin demisii si sa vedem care sint problemele care ne-au adus aici, inainte de a ne arunca in discursuri patriotarde pline de patima si a ne lamenta in stilul atit de caracteristic, invocind diverse teorii conspirationiste si discriminatorii. Responsabilitatea nu ar trebui sa devina un cuvint gol in discursul politic, ar trebui sa insemne demnitate, asumarea consecintelor, urmata de actiuni in acest sens, ar trebui sa insemne schimbare, viziune, strategie, ar trebui sa se vada in planul concretului! Caci daca am fi cunoscut ce inseamna responsabilitate, nu am fi ajuns in situatia actuala. Dar probabil asta face diferenta intre Romania si Occident. Lucru este posibil, „pentru ca ne-am indeplinit toate obligatiile tehnice. Politic, s-ar putea sa existe probleme”. Tehnic ne-ar si interesa sa intram… Asta ne da o incredere de nezdruncinat cum ca destinul nostru se afla pe miini bune. Cu EBA in frunte putem intra si-n orice antologie a umorului de proasta calitate. Caci ar fi de ris daca n-ar fi de plins. Pare-se, conform AFP, ca numai Bulgaria ne mai sta in cale, ea avind, spre deosebire de noi, ceva probleme tehnice.

P.S. Asteptam asumarea responsabilitatii si din partea domnilor europarlamentari Corneliu Vadim Tudor (desi are o mina teafara) si Gigi Becali (ca tot e pauza competitionala).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top