Au demarat actiunile pentru viitorul Plan de amenajare a spatiului maritim al Romaniei

platforma_marina.jpg

Guvernul Romaniei a stabilit cadrul normativ de elaborare a viitorului Plan de amenajare a spatiului maritim, document strategic cu caracter director si de reglementare, prin care se identifica distributia spatiala si temporala a activitatilor si utilizarilor actuale si viitoare in apele marine si prin care se stabileste cadrul general de dezvoltare durabila si integrata a diferitelor sectoare in apele marine.

Ordonanta aprobata astazi prevede obiectivele activitatii de amenajare a spatiului maritim, modul de elaborare a planului, procedurile privind informarea si consultarea partilor interesate si cooperarea cu statele membre si statele terte, precum desemnarea autoritatilor competente pentru elaborarea si monitorizarea implementarii planului de amenajare a spatiului maritim.

Ordonanta, initiata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), prevede infiintarea Comitetului de amenajare a spatiului maritim, organism interministerial, fara personalitate juridica, care va functiona in coordonarea premierului. Comitetul va elabora si monitoriza implementarea Planului de amenajare a spatiului maritim.

MDRAP deruleaza, in perioada 2015–2017, proiectul „Cooperare transfrontaliera in domeniul planificarii maritime spatiale” – MARSPLAN-BS. Proiectul este finantat din fonduri europene nerambursabile, de catre Comisia Europeana, prin intermediul Agentiei Executive pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (EASME), in conformitate cu prevederile contractului de grant nr. EASME/EMFF/2014/1.2.1.5/2/SI2.707672 MSP LOT 1 Black Sea/MARSPLAN BS, semnat intre MDRAP si EASME in data de 14.08.2015. Valoarea totala eligibila a proiectului este de 2.049.015,74 euro, din care 80% reprezinta cofinantarea Uniunii Europene, iar 20% – contributia beneficiarilor. Proiectul este coordonat de catre MDRAP si beneficiaza de participarea altor 9 institutii din Romania si Bulgaria.

Principalele activitati tehnice care se desfasoara in cadrul proiectului si care vor sustine procesul de amenajare a spatiului maritim sunt:
•    Planificarea spatiului maritim in context transfrontalier: metodologie comuna de amenajare a spatiului maritim, mecanisme insitutionale de cooperare in domeniul amenajarii spatiului maritim, principii comune, viziune si obiective strategice, Plan de amenajare a spatiului maritim din zona Mangalia (Ro)-Shabla (Bg);
•    Sistem de monitorizare: baza de date comuna, proceduri si indicatori comuni;
•    Activitati de promovare a domeniului si rezultatelor proiectului.
 
Actul normativ asigura transpunerea in legislatia nationala a Directivei 2014/89/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 23 iulie 2014 de stabilire a unui cadru pentru amenajarea spatiului maritim.

Urmatoarele etape sunt realizarea unei metodologii in acest sens, aprobarea ei prin Hotarare de Guvern si, ulterior, elaborarea Planului de amenajare a spatiului maritim si aprobarea lui prin lege organica. Conform directivei, Planul intra in vigoare cel tarziu la data de 31 martie 2021 si se revizuieste cel putin o data la 10 ani.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.