Mugur Isarescu: Punerea in practica a Legii privind darea in plata descurajeaza cresterea economica

mugur-isarescu.jpg

Aplicarea Legii privind darea in plata va duce la descurajarea creditarii in Romania, si, pe cale de consecinta, a cresterii economice, efectele acesteia fiind luate in calcul de Banca Nationala a Romaniei si in ceea ce priveste prognozele de inflatie, a anuntat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

„Am revizuit in jos deviatia PIB ca urmare a mai multor factori, dar in special ca urmare a efectelor probabile ale aprobarii si intrarii in vigoare a Legii privind darea in plata. (…) Punerea in practica a Legii privind darea in plata descurajeaza cresterea economica si ne-a determinat sa modificam traiectoria deviatiei PIB”, a explicat guvernatorul in cadrul conferintei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.

Potrivit acestuia, Banca Nationala nu si-a schimbat pozitia fata de acest act normativ, insa acum a intervenit un factor de noutate, si anume publicarea Legii in Monitorul Oficial.

„A intervenit nou faptul ca legea a fost aprobata. Nu mai avem ce sa discutam aici si trebuie sa evaluam impactul in noile conditii. Nu ne-am modificat opinia, dar incepem sa calculam impactul. Iar in ceea ce priveste impactul, dominanta este incertitudinea. Pe ce ne-am bazat? Pe opiniile care s-au exprimat in piata de catre juristi, bancheri, pe faptul ca noi nu vedem exact care va fi reactia diversilor debitori si pe cateva interpretari greu de clarificat ale textului ale legii. Asta inseamna incertitudine. Si atunci de ce spunem aici efectele probabile ale implementarii, daca este incertitudine? Pentru doua motive: incertitudine inseamna descurajarea creditului, ca nu se apuca nimeni sa dea mai multe credite daca are o viziune neclara, in ceata, asupra unui cadru legislativ. Deci aici mergem aproape spre probabilitati ridicate: creditul in Romania va fi descurajat. Ca urmare, si cresterea economica”, a subliniat Mugur Isarescu.

In plus, un semnal de incetinire a creditarii este dat de reactia bancilor. „Au anuntat ca o vor contesta (Legea—n.r.), si-au schimbat conditiile de creditare. Toate duc spre o crestere mult atenuata a creditarii in Romania. Nu puteam in prognozele noastre de inflatie sa nu tinem cont de aceste lucruri„, a subliniat guvernatorul BNR.

Asadar, seful bancii centrale spune ca, din traiectoria deviatiei PIB cuprinsa in Raportul supra inflatiei se observa ca excesul de cerere creste in continuare dar semnificativ sub ceea ce s-a prognozat anterior (in raportul din februarie — n.r.).

La revizuirea in jos a traiectoriei deviatiei PIB fata de nivelul potential au mai contribuit, potrivit guvernatorului BNR, si conduita politicii fiscale, conditiile monetare in sens larg, „adecvate asigurarii stabilitatii preturilor pe termen mediu, contribuind la realizarea unei cresteri economice sustenabile”, in timp ce efectul cererii externe este considerat neutru.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top