Avertismentele de criza revin: FMI spune ca o noua furtuna financiara ar putea fi provocata de datoriile chinezesti. Altii vad un risc de colaps in lacomia marilor companii occidentale

10-main.jpg

Fondul este ingrijorat, printre altele, ca avansul creditului l-a intrecut pe cel al economiei. „Datoriile companiilor au ajuns la 165% din PIB, iar datoriile gospodariilor, desi reduse, au crescut semnificativ in ultimii cinci ani si sunt legate de activitati speculative.“

Fondul Monetar International (FMI) apreciaza ca datoriile Chiniei s-au umflat atat de mult incat pot pune in pericol sta­bi­litatea financiara globala.

Cu alte cuvinte, una dintre cele mai pres­ti­gioase institutii financiare interna­tionale averti­zea­za ca din China ar putea veni o noua criza finan­ciara.

Un prezicator mai putin mainstream decat FMI crede ca urmatoarea criza va veni din Occident, de la mari companii din topul Fortune 500. Marea criza financiara din 2007-2008, care a explodat in SUA sub presiunea creditelor ipotecare subprime si a prabusirii bancii de investitii Lehman Brothers, nu a fost prezisa de institutii consacrate, ci de cativa analisti ca Nouriel Roubini si Raghuram Rajan, fost economist-sef al FMI intre 2003 si 2006 si guvernator al bancii centrale a Indiei intre 2013 si 2016. Criza i-a facut pe acestia celebri si a redus credibili­tatea in banci centrale precum BCE, care n-a recunoscut furtuna financiara nici cand aceasta i-a spart usa.

Martin Hutchinson, bancher de investitii iesit la pensie, comentator financiar si fost consilier in Croatia din partea Trezoreriei SUA, crede ca urmatoarea criza financiara va veni, dupa un deceniu de rascumparari de actiuni, de la companii mari din topul Fortune 500 precum Boeing, GE, HP and AT&T. intr-un articol publicat de Handelsblatt cu titlul „Cand companiile blue chip cad ca piesele de domino“, analistul scrie ca aceste companii si-au rascumparat actiunile „ca maniacii“ si multe dintre ele au ramas cu o valoare neta negativa (pasivele sunt mai mari decat activele). „in recesiunile severe, cand veniturile scad si fluxurile de cash devin negative, si cea mai usoara pala de vant le va face sa cada in default.“

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top