Bancile reduc avansul cerut pentru creditele ipotecare

prima-casa.jpg

Revolta bancilor impotriva legii darii in plata prin impunerea unor avansuri minime la creditele ipotecare standard in lei de 30-35% a durat doar doua luni, in conditiile in care standardele ridicate de creditare nu au facut altceva decat sa trimita vanzarile noi in cadere libera si implicit si veniturile bancherilor de pe acest segment.

Acum aproape toate bancile se gandesc cum sa intre din nou in piata si analizeaza posibilitatea reducerii avansului, conform reprezentantilor asocia¬tiei bancilor (ARB), iar alte precum BCR si Piraeus au facut deja pasul inapoi.

BCR, cea mai mare banca locala, a redus avansul minim de la 35% la 25% doar pentru imobilele ipotecate din 20 de orase mari ale Romaniei, precum Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi sau Constanta.

BCR, care majorase avansul la inceputul lunii mai, inainte de intrarea in vigoare a legii darii in plata, afirma ca decizia de reducere a avansului a venit dupa o analiza a evolutiilor pietelor regionale si a nevoilor clientilor.

„Problema de accesibilitate este data de cresterea avansurilor la creditele ipotecare standard, este o consecinta directa a legii darii in plata. BCR nu si-a dorit si nici nu a planificat vreodata cresterea avansurilor la credite, ci s-a dedicat permanent misiunii de a fi cel mai mare si mai accesibil finantator imobiliar din Romania.“

Specialistii din piata se asteapta ca exemplul celei mai mari banci din Romania sa fie urmat si de celelalte banci din sistem.

De altfel, decizia BCR nu este singulara nici in acest moment, in conditiile in care si Piraeus Bank a taiat avansul la creditele ipotecare la 20%. Piraeus Bank, o banca medie din sistemul bancar local, s-a razgan¬dit in ceea ce priveste avansul minim dupa ce la mijlocul lunii mai urcase suma minima ceruta clientilor la 40%, cel mai mare nivel din piata. Nicio alta banca cu exceptia Piraeus nu cerea clientilor un avans de 40%, media avansului fiind de 30-35%.

„Se intra intr-o stare de normalitate odata cu reducerea avansurilor. Este un semn ca bancile isi doresc sa dea credite si sa intre din nou in piata. Dupa anuntul BCR cu siguranta vor urma si alte banci. Ma astept ca bancile mici sa reduca avansul si mai mult, poate chiar sa-l duca inapoi la 15%, in conditiile in care ele au nevoie de atuuri competitive in fata jucatorilor mari“, a declarat Liviu Andrei, coproprietar al Alliance Finance Broker.

Si BRD, a doua cea mai mare din sistem, a anuntat la finalul lunii iunie ca analizeaza posibilitatea reducerii avansului la creditele ipotecare, insa pana acum nu a operat nicio schimbare in oferta. In prezent, BRD cere clientilor un avans minim de 35% la creditele ipotecare.

Potrivit unor surse din piata, si Alpha Bank, jucatorul cu numarul opt din sistem, analizeaza posibilitatea reducerii avansului. Alpha cere un avans minim in cazul creditelor ipotecare de 30%.

Legea privind darea in plata a intrat in vigoare pe data de 13 mai.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.