Bani europeni pentru revolutionarea sistemului romanesc de sanatate, printr-un proiect POC

ComPOCoct18_RE.jpg

Ministerul Fondurilor Europene, prin AM POC, alaturi de OI pentru Promovarea Societatii Informationale din Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale – Romania au lansat Ghidul Solicitantului Imbunatatirea continutului digital si a infrastructurii TIC sistemice, sectiunea E-SANATATE.

Cu un buget alocat de aprox. 140 mil. lei, apelul de proiecte va genera dezvoltarea unui sistem performant, prin utilizarea instrumentelor TIC in domeniul sanatatii. Obiectivul final este cresterea calitatii si sigurantei serviciilor de sanatate oferite pacientilor.

Sunt vizati atat furnizorii publici de servicii de sanatate, cat si cei privati.

Interventiile POC vizeaza, printre altele:

  • digitalizarea inregistrarilor in domeniul sanatatii;
  • asigurarea interoperabilitatii si schimbului de date standardizate intre furnizorii de servicii de sanatate – spitale, medici de familie, medici specialisti din ambulatoriu, farmacisti, laboratoare, pacienti si toti factorii angrenati in sistem;
  • cresterea accesului la servicii de sanatate, prin utilizarea serviciilor de telemedicina. Se adreseaza in special categoriilor de pacienti din grupurile vulnerabile, mai ales celor din zonele rurale, care necesita opinie medicala de specialitate;
  • monitorizarea pacientilor cronici, a pacientilor singuri etc.;
  • cresterea utilizarii Tele – Intensive Care in comunicarea directa dintre Ministerul Sanatatii si cele mai importante spitale de adulti si pediatrie din Romania – spitale de urgenta si centre regionale, prin implementarea unui sistem informatic modern de monitorizare si documentare in sectiile ATI si salile de operatii deservite de ATI, schimb de date medicale in situatii de urgenta, consultarea si/sau acordarea celui de-al doilea aviz de la distanta si suport al proceselor aferente activitatilor de anestezie si terapie intensiva.

Alte rezultate urmarite prin acest demers:

  • evitarea suprainvestigarii pacientului, cu efecte directe asupra costurilor si sigurantei sale;
  • eliminarea datelor redundante din sistem;
  • cresterea eficientei personalului medical si administrativ;
  • raportarea erorilor si monitorizarea proceselor care le genereaza, in vederea evitarii lor pe viitor;
  • centralizarea informatiei referitoare la pacient. in acest fel, pacientul nu se va mai confrunta cu informatii contradictorii, intrucat toti cei implicati in tratamentul sau vor avea acces la aceeasi informatie, actualizata prin coroborarea datelor, furnizarea, gestiunea si organizarea serviciilor cu privire la diagnosticare, tratament, asistenta etc.

De asemenea, autoritatile din sectorul de sanatate pot avea un control mai eficient al resurselor, putand sa previna posibilele fraude, prin procedurarea si urmarirea traseului serviciilor medicale.

Data deschiderii apelului este luni, 1 octombrie, ora 09.00.

Data inchiderii – 31 decembrie, ora 13.00.

Mai multe informatii aici: http://bit.ly/2OVVmkQ.

Sursa: fonduri-ue.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.