BCE: Bancile au inasprit accesul la creditele ipotecare

credit-ipotecar.jpg

Bancile din zona euro au inasprit standardele pentru acordarea creditelor ipotecare, desi a crescut cererea pentru acest tip de imprumuturi, iar tendinta va continua in acest trimestru, a anuntat Banca Centrala Europeana (BCE), transmit Bloomberg si Reuters.

Conform studiului realizat de BCE, aproximativ 4% dintre banci au raportat o inasprire a standardelor lor interne pentru acordarea creditelor ipotecare. Evolutia vine ca urmare a implementarii directivei UE privind creditarea ipotecara, care cere bancilor sa efectueze o analiza mai amanuntita a celor care solicita imprumuturi.

In zona euro, bancile din Olanda si Germania au inasprit accesul la creditele ipotecare, in timp ce institutiile financiare din Italia si Spania le-au atenuat. Tendinta va continua in acest trimestru, a apreciat BCE.

La sedinta de politica monetara din 10 martie, BCE a redus, pentru prima data in istoria institutiei, dobanda de baza la nivelul zero si a majorat peste asteptari achizitiile lunare de obligatiuni de la 60 pana la 80 de miliarde de euro. Tot in sedinta de politica monetara de luna trecuta, BCE a decis sa reduca si dobanda la depozite cu 10 puncte de baza, pana la minus 0,40%, precum si dobanda la facilitatea de creditare marginala cu cinci puncte de baza, pana la 0,25%. Prin reducerea dobanzii ce se aplica bancilor care stocheaza lichiditatile in exces la banca centrala pentru o perioada de 24 de ore, institutia de la Frankfurt vrea sa stimuleze bancile sa acorde mai multe credite pentru a dinamiza consumul si investitiile in Europa.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.