Bihor: Proiecte europene de peste 23 milioane lei pentru amenajarea a trei hectare de parcuri la Oradea

C_b412ecb844.jpg

Viceprimarul municipiului Oradea, Florin Birta, a prezentat miercuri, intr-o conferinta de presa, trei noi proiecte privind amenajarea de zone verzi, in suprafata totala de peste trei hectare, ce vor fi realizate cu fonduri europene de circa 23 milioane lei.

Potrivit reprezentantului Primariei Oradea, primele doua proiecte se refera la amenajarea unor piatete in cartierele Nufarul si Rogerius, in suprafata de 5.270 metri patrati, respectiv 9.850 metri patrati, pentru realizarea carora ar fi nevoie de 8,3 milioane lei, respectiv 10,48 milioane lei.

Ambele proiecte pentru piatetele de cartier prevad inlocuirea asfaltului cu dale naturale, dupa reamenajare accesul auto fiind restrictionat. Se va elimina vegetatia fara valoare dendrologica, se vor toaleta arborii existenti, se vor planta alte câteva zeci de arbori (platani si magnolii) de dimensiuni medii si mari si se vor amenaja si piste de biciclete, cu parcari pentru acestea, precum si spatii de joaca pentru copii, a anuntat Birta.

“Dorim sa cream o zona centrala in piateta, exclusiv pietonala, ampla, deschisa, cu pavaj din dale de piatra naturala, a carei functiune principala sa fie un spatiu public multifunctional, destinat petrecerii timpului liber, odihnei si evenimentelor culturale ce vor fi organizate acolo”, a precizat viceprimarul Oradei.

El a spus ca lucrarile la aceste spatii verzi ar putea incepe in toamna, termenul de executie fiind de 12, respectiv 18 luni.

Un alt proiect “verde” prezentat se refera la crearea unui parc pe strada Ion Bogdan, pe o suprafata de circa 15.000 metri patrati de teren abandonat, in valoare de 4,75 milioane lei. Parcul, ce ar putea fi realizat in sase luni dupa finalizarea licitatiei, va fi unul “frumos, destinat timpului liber, copiilor, cu terenuri de joaca, cu peste 150 de arbori plantati, cu piste de biciclete”, conform sursei mentionate.

Dupa aprobarea indicatorilor tehnico-economici in sedinta Consiliului Local Oradea de joi, 12 aprilie, vor demara procedurile pentru licitatie, proiectare si executie si se vor depune apoi proiectele pentru finantare europeana in axa 4.1 din Programul Operational Regional, “Reducerea emisiilor de bioxid de carbon in municipiile resedinta de judet prin investitii bazate pe planul de mobilitate urbana durabila”, respectiv 4.2 – POR- “Reconversia si refunctionalizarea terenurilor si suprafetelor degradate, vacante sau neutilizate din municipiile resedinta de judet”.

Potrivit viceprimarului Oradei, mai sunt si alte proiecte de spatii verzi la care se lucreaza sau au fost deja aprobate in Consiliul Local, astfel de proiecte urmând sa se concretizeze, la finele anului 2019, in peste zece hectare de noi parcuri amenajate in municipiu.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.