Primarii din Dambovita, indrumati de ANCPI sa acceseze programe de cadastrare a localitatilor

dambovita_delaetajul8.jpg

Primarii din Dambovita au participat, pe 12 aprilie, la sediul Consiliului Judetean, la o intalnire cu directorul general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), Radu Codrut stefanescu, care i-a indemnat sa acceseze programe de cadastrare a localitatilor.

Prezenti la intalnire au fost si autoritati judetene, parlamentari de Dambovita, printre care si senatorul PSD Adrian tutuianu, precum si presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), Cornel Brezuica, care a discutat cu edilii despre programele in derulare din judet pe Fondul de Mediu.

”Avem in judet 89 de localitati care pot beneficia de resurse financiare pentru cadastru prin Programul National de Cadastru si avem un numar de 15 localitati selectate pe Programul Operational Regional. Avem 5 localitati care au finalizat sau sunt in curs de finalizare a programului de cadastru. 35 de localitati din judet nu au niciun contract de finantare incheiat si i-am rugat astazi sa faca acest lucru in cel mai scurt timp. Foarte multe din aceste localitati nu au incheiat un astfel de contract de finantare pe cadastru pentru ca nu au gasit operatori economici care sa lucreze pe pretul pe care il are astazi ANCPI”, a precizat senatorul Adrian tutuianu.

Acesta a adaugat ca le-a transmis primarilor ca e obligatoriu sa acceseze fonduri pentru cadastrare pentru a rezolva unele dintre problemele comunitatilor legate de proprietati, dar si pentru o mai buna colectare a taxelor si impozitelor locale.

”Le-am spus domnilor primari ca este obligatoriu sa cadastram localitatile. Prin cadastrare, lamurim si situatia proprietatilor, dar lamurim si problema taxelor si impozitelor. Acolo unde s-a facut cadastru volumul de taxe si impozite s-a dublat, daca nu ceva mai mult. Al doilea lucru pe care l-am spus: sunt interesati toti de cadastru si este o batalie pentru resurse. Ca urmare, cine se grabeste si munceste va avea si resursele financiare necesare. (…) Al treilea lucru pe care l-am spus foarte clar: trebuie sa existe o colaborare intre autoritatile publice locale, Oficiul Judetean de Cadastru, operatorul economic care realizeaza lucrarea si cetatean”, a mai precizat tutuianu.

Primarii prezenti la intalnire au discutat si despre programele de apa si canal, dar si despre cele de impadurire, programe accesate prin Fondul de Mediu. Presedintele AFM, Cornel Brezuica, prezent la Targoviste, a spus ca astfel de proiecte se deruleaza in mai multe localitati din Dambovita, printre care Cornesti, Hulubesti, Malu cu Flori, Slobozia Moara, Vladeni, Raul Alb.

”Am vrut sa vad cum se implementeaza proiectele in judet. Administratia Fondului pentru Mediu are in derulare proiecte pe apa-canal, impadurirea terenurilor degradate, proiecte in ceea ce priveste realizarea investitiilor de catre cetateni pentru panouri solare si proiecte pe Programul Rabla. Am constatat cu placere ca toate investitiile sunt aproape de finalizare. (…) Ne bucuram si ne dorim sa dezvoltam in continuare noi proiecte care sa vina si sa dezvolte comunitatile locale”, a spus presedintele AFM.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.