BNR a majorat dobânda cheie la 3,75%, cu cel mai mare pas din ultimii 14 ani. Inflația ar urma să revină la un nivel de o singură cifră abia în aprilie-iunie 2023

inflatie.png

Banca Națională a României a majorat dobânda cheie cu 0,75 puncte procentuale la 3,75%, cea mai rapidă creștere într-o singură ședință de după februarie 2008. Banca centrală notează deteriorarea așteptărilor privind inflația, pe fondul șocurilor pe partea de ofertă.

Unii analiști estimau că BNR ar putea urca și mai mult rata cheie, în condițiile inflației care a sărit de 10,2% în martie, față de 8,5% în februarie și 8,2% la finele anului trecut, dar și ca urmare a deciziilor celorlalte bănci centrale din regiune, care au venit cu creșteri mai ample de dobândă în ultimele trimestre. Este cel mai mare pas de creștere după februarie 2008, când BNR majora dobânda de la 8% la 9%.

Sondajul Bloomberg arăta o mediană a estimărilor de creștere cu 0,5 puncte procentuale, egală cu cea de la ședința din aprilie.

Chiar și la noul nivel de 3,75%, care este cel mai ridicat de după ianuarie 2014, dobânda BNR rămâne sub cea din Polonia (5,25%), Cehia (5,75%) sau Ungaria (5,4%).

Rata creditului Lombard, considerată principala rată de intervenție în perioadele cu deficit de lichiditate, a fost majorată de asemenea cu 0,75 puncte procentuale la 4,75%, în timp ce rata facilității de depozit a crescut de la 2% la 2,75%. Miercuri vor fi publicate noile date de inflație pentru luna aprilie. Analiștii așteaptă o creștere a inflației la 10,9%.

Datele recente din regiune au arătat și mai rău în unele țări – în Cehia rata anuală a crescut de la 12,7% la 14,2% și în Ungaria de la 8,5% la 9,5%, în timp ce în Polonia rata a ajuns de la 11% la 12,3%.

”Prognoza actualizată evidențiază o nouă deteriorare considerabilă a perspectivei inflației, în condițiile în care traiectoria prognozată a dinamicii ei anuale cunoaște o amplă revizuire suplimentară în sens ascendent pe întregul orizont de prognoză, sub impactul puternic al șocurilor globale pe partea ofertei, amplificate și prelungite de războiul din Ucraina și de sancțiunile impuse Rusiei”, arată BNR.

Inflația este așteptată să accelereze în trimestrul al doilea și apoi să scadă doar gradual în următoarele patru trimestre, și mai accelerat ulterior, pe fondul unui efect de bază și al restrângerii excedentului de creștere – adică a unei dinamici mai scăzute a economiei. Inflația ar urma să revină la un nivel de o singură cifră abia în aprilie-iunie 2023. Sursa suplimentară de inflație vine din scumpirea peste așteptări ale alimentelor procesate, combustibililor, gazelor naturale și energiei electrice.

BNR notează că impact inflaționist va fi însă atenuat substanțial până în martie 2023 de schemele de plafonare a prețurilor la energie, dar că va fi vizibil puternic în rata inflației ulterior.

Citește articolul integral aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top