BNR confirma ca va limita gradul de indatorare la 40% din venitul net la creditele in lei si 20% la cele in valuta

bani.jpg

Nivelul maxim al gradului de indatorare va fi de 40% din venitul net la creditele in lei si 20% la cele in valuta incepand din 1 ianuarie 2019, in timp ce pentru pentru creditele aferente achizitionarii primei locuinte rata maxima de indatorare este majorata cu 5 puncte procentuale, potrivit Regulamentului pentru modificarea si completarea Regulamentului BNR.

“Conform noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de indatorare va fi de 40% din venitul net la creditele in lei si 20% la cele in valuta. Gradul total de indatorare se determina ca pondere a obligatiilor totale lunare de plata raportate la venitul net lunar. Rata maxima de indatorare este majorata cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achizitionarii primei locuinte ce urmeaza a fi ocupata de debitor”, arata un un comunicat de presa al BNR.

Regulamentul se aplica atat institutiilor bancare, cat si IFN. Masuri similare de ordin prudential au fost adoptate deja in alte tari cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania, Cehia.

“Toate solicitarile de credit formulate inainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clientilor persoane fizice, precum programul Prima Casa, se solutioneaza pe baza reglementarii de la momentul depunerii cererii la banca, chiar daca acordarea creditului are loc dupa 1 ianuarie 2019”, au subliniat reprezentantii Bancii Centrale.

Astfel, modificarile la Regulamentul BNR nr. 17/2012 vor fi publicate in Monitorul Oficial al Romaniei si intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2019.
Noul regulament este valabil pentru creditele acordate exclusiv in scopul rambursarii datoriilor aferente creditelor contractate anterior intrarii in vigoare a proiectului de regulament sunt exceptate de la noile cerinte privind gradul de indatorare.

“Acest lucru nu este valabil, insa, pentru refinantarile ce presupun si acordarea unui credit suplimentar celui/celor existent(e)”, au precizat reprezentantii BNR.

Reprezentantii Bancii Centrale sustin ca au luat aceasta decizie din urmatoarele doua motive: simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice si consolidarea cresterii sustenabile a activitatii de creditare; protejarea populatiei cu venituri medii si cu venituri sub valorile medii in sensul imbunatatirii capacitatii de plata, pentru creditare sanatoasa.

“Conform noii metodologii de calcul, nivelul creditului si al ratelor aferente va putea fi stabilit usor de orice solicitant”, adauga reprezentantii BNR. Mai exact, reprezentantii Bancii Centrale afirma ca oricine doreste un credit isi poate calcula ce suma poate plati lunar sub forma de rate la banci si IFN. Astfel, la calcularea gradului de indatorare nu vor mai fi scazute din venitul net: cheltuieli de subzistenta; alte ajustari privind veniturile; ajustari de socuri privind cursul de schimb, rata dobanzii, venitul disponibil.

Cu toate acestea, rata lunara maxima va fi, in continuare, variabila de la o banca la alta.

Reprezentantii BNR mai sustin ca, pentru cresterea sustenabila a activitatii de creditare a populatiei, de la inceputul anului viitor, vor fi reguli mai permisive pentru achizitionarea primei locuinte ce urmeaza a fi ocupata de debitor. in plus, in acelasi scop, va fi eliminata aplicarea limitei gradului de indatorare pentru maxim 15% din portofoliul de credite noi destinate persoanelor fizice, la nivelul fiecarui creditor, iar birocratia bancara pentru acordarea unei credit va fi redusa.

Sursa: Hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.