Bosch este principalul beneficiar al ajutoarele de stat pe schema investitiilor mari

bani-716x300.jpg

Un sfert din ajutoarele de stat pentru investitii cu impact major in economie au mers in doi ani catre grupul german Bosch, iar dintr-un total de 14 proiecte selectate in doi ani pe aceeasi schema de ajutor de stat, nemtii au trei investitii finantate cu ajutor de stat.

Grupul este unul dintre cei mai mari investitori germani din economia locala, cu peste 3.200 de angajati in Romania si afaceri cumulate de 272 mil. euro anul trecut.

Transpus in bani, Ministerul Finantelor a pus la bataie 230 mil. euro in doi ani pentru investitii cu impact major in economie, din care 55 mil. euro merg catre investitorul german, respectiv un sfert din bugetul total.

In baza schemelor de ajutor de stat administrate de Ministerul Finantelor Publice au fost emise patru acorduri pentru finantare pentru doua entitati distincte, respectiv Bosch Rexroth S.R.L si Robert Bosch.

In situatia in care o companie/companii din cadrul aceluiasi grup implementeaza mai multe proiecte de investitii in acelasi judet intr-o perioada de trei ani consecutivi, atunci valoarea proiectelor se cumuleaza, devenind astfel un proiect unic de investitii pentru care ajutorul de stat aprobat nu poate depasi  valoarea maxima de 37,5 mil. euro“, au spus oficialii Ministerului Finantelor.

In ceea ce priveste sprijinul acordat investitiilor noi s-a creat un mecanism de stimulare suplimentara a acestora. Potrivit oficialilor ministerului, prin aprobarea H.G. nr. 357/2016 s-a urmarit transparentizarea procesului de selectie a intreprinderilor solicitante si o prioritizare a investitiilor, prin aplicarea unui punctaj superior intre¬prinderilor nou-infiintate care realizeaza pentru prima data o investitie in Romania.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.