Brasov: Lucrarile de reabilitare a Cetatii Rasnov ar putea incepe in luna septembrie

maxresdefault.jpg

Lucrarile de reabilitare a Cetatii Rasnov, cu fonduri europene in valoare de 3,8 milioane de euro, ar putea incepe in luna septembrie, urmand ca acestea sa se incheie la jumatatea anului 2020, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, primarului orasului Rasnov, Liviu Butnariu.

“Suntem in faza de licitatie. Ma bucur ca am depasit etapa cand scoteam proiectul la licitatie si nu venea nimeni. Pe 19 aprilie a.c. s-au deschis ofertele, iar din cinci firme inscrise la licitatie, trei au depus ofertele. Suntem in faza de verificare a ofertelor financiare, am depasit partea de verificare a documentelor de eligibilitate, iar daca merge bine si totul este in regula, speram ca pana la sfarsitul acestei luni sa putem sa facem un raport financiar din punct de vedere al ofertelor depuse. De asemenea, ceea ce ne bucura foarte mult este faptul ca, pana acum, comisia a cerut un numar de 20 de clarificari, am primit raspunsul foarte repede, iar timpul s-a scurtat. Doua luni va dura scrierea proiectului tehnic, dupa care predam Cetatea constructorului, pentru a incepe lucrarile”, a punctat primarul.

El a adaugat ca speram sa nu fie contestatii, “pentru ca atunci lucrurile se schimba”, si ca, la inceputul lunii septembrie, sa inceapa efectiv lucrarile.

Principalele lucrari propuse vizeaza redarea aspectului originar al ansamblului arhitectural, de la fatade si sarpante la spatiile interioare si exterioare. Printre acestea se numara reconstruirea integrala a Turnului Gotic si a Turnului adosat, reconstruirea a doua casute din zona Turnului armelor, restaurarea inscriptiilor si elementelor decorative din ceramica pastrate pe suprafetele zidurilor, conservarea si punerea in valoare a marturiilor de locuire si utilizare a spatiilor interioare si exterioare ale ansamblului arhitectonic.

De asemenea, conform proiectului, vor fi realizate 15 spatii pentru expozitii, precum si desfiintarea constructiilor sau completarilor la structuri de orice fel executate de fostul proprietar al monumentului istoric fara avizele specialistilor, care nu respecta principiul autenticitatii sau sunt realizate cu materiale si tehnici inadecvate, a constructiei din lemn realizata in perioada 2000-2006, in vecinatatea capelei din Incinta de Vest.

Toate instalatiile electrice, de canalizare si apa potabila, cat si iluminatul public al Cetatii, vor fi reabilitate. Odata cu inceperea lucrarilor de reabilitare, doar Gradina Cetatii va mai putea fi vizitata, a subliniat edilul orasului Rasnov.

Potrivit primarului Liviu Butnaru, de la inceputul acestui an, 134.500 de turisti platitori de bilete au trecut pragul Cetatii Rasnov. Anul trecut, Cetatea a fost vizitata de 420.000 de persoane, din care 100.000 numai in luna august, a mai spus primarul

Dupa trecerea in administrarea Primariei Rasnov, in 2009, Cetatea atrage, an de an, un numar tot mai mare de turisti, datorita evenimentelor culturale care se desfasoara aici pe toata perioada verii. Cetatea Rasnov, alaturi de Castelul Bran si Biserica Neagra, sunt cele mai vizitate obiective din judetul Brasov, anul trecut numarul vizitatorilor fiind de peste 1,5 milioane de persoane.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.