Bugetul pentru Prima Casa a fost suplimentat cu 90 milioane euro

progres.jpg

progresPotrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, programul guvernamental Prima Casa va beneficia de o suplimentare cu 400,5 milioane de lei, echivalentul a 90 milioane euro.

MFP propune astfel realocarea pentru Prima Casa a sumei de 400,5 milioane lei din plafonul destinat Programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor in domenii prioritare pentru economia romaneasca, finantate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate Romaniei, deoarece nu au fost depuse cereri in cadrul programului respectiv.

Prin acest proiect de act normativ venim in sprijinul persoanelor care au depus dosare la banci pentru a obtine credite cu garantii guvernamentale prin Programul Prima casa – si stim ca sunt la bancile partenere programului foarte multe dosare in lucru – si, prin urmare, dam curs solicitarilor primite din partea finantatorilor“, afirma ministrul finantelor publice, Ioana-Maria Petrescu.

Aproximativ 299 milioane euro au fost acordati de la inceputul anului 2014, numarul de garantii oferite fiind de peste 16.556. Ritmul de depunere al solicitarilor de garantare a ajuns la circa 140 solicitari/zi.

Programul Prima casa a fost implementat incepand cu cea de-a doua jumatate a anului 2009 si are ca obiect facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia sau construirea unei locuinte, prin contractarea de credite garantate de stat.

De la lansarea Programului pana in prezent au fost acordate peste 124.809 garantii, pentru finantari in valoare de peste 10,6 miliarde lei.

– Valoare medie a finantarii accesate in cadrul programului este de 38.216 Euro.

– 31% din valoarea garantiilor acordate a fost destinata achizitiei de imobile construite intre anii 2008-2014.

Bancile participante la Program sunt: BRD, CEC, BCR, Transilvania, Leumi, Credit Agricole, Raiffeisen, Bancpost, Alpha Bank, Intesa Sanpaolo, Millennium, UniCredit, Piraeus, ING si MARFIN.

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.