Bugetul schemei de ajutor de minimis pentru IMM-uri, suplimentat cu 100 de milioane de lei

bani_monezi_turn.jpg

bani_monezi_turnMinisterul Finantelor Publice propune majorarea bugetului alocat Schemei de ajutor de minimis pentru investitiile derulate de IMM-uri, de la 400 de milioane de lei, la 500 de milioane de lei. Proiectul de modificare a Hotararii Guvernului nr. 274/2013 va fi pus in discutie la urmatoare sedinta a executivului.

“Se propune majorarea bugetului alocat schemei de la 400 milioane lei la 500 milioane lei. Initiatorul previzioneaza astfel si o crestere semnificativa a numarului de IMM-uri beneficiare de ajutor de minimis, la aproximativ 2.000, ceea ce impune prelungirea termenelor de solutionare a cererilor de acord pentru finantare, respectiv a cererilor de plata a ajutorului de minimis aprobat, de la 30 de zile lucratoare la 60 de zile lucratoare”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de hotarare, postata pe site-ul Ministerului de Finante.

Actul mai precizeaza ca perioada de plata a ajutorului de minimis se reduce pana la 31.12.2015.

Cei interesati trimite propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ, supus dezbaterii publice la adresa: [email protected].

Documente anexate:

Nota de fundamentare (PDF)

Proiectul de modificare a HG 274/2013 (PDF)

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

6 thoughts on “Bugetul schemei de ajutor de minimis pentru IMM-uri, suplimentat cu 100 de milioane de lei”

 1. FLORIN spune:

  vreau si eu sa ma inscriu online daca as si stii unde ar fi perfect ,este oare prea tarziu …nu stiu …vreau mai multe lamuriri ,mentionez ca nu ma descurc asa grozav cu pc-ul .va multumesc .

 2. Liviu spune:

  Din partea unui site specializat pe fonduri nerambursabile, m-as astepta la actualizarea constanta a informatiilor si la o dezbatere obiectiva a programelor prezentate.

  Au trecut deja cateva zile de cand s-a publicat pe site-ul mfinante.ro o noua amanare a programului pt data 28 august si inca nu ati anuntat-o.

  In ceea ce priveste dezbaterile in mediul on-line pe marginea acestui program, a modului in care a fost comunicat si gestionat, eu nu am gasit mai nimic, in afara unor informatii preluate de pe mfinante.ro si a catorva articole fara substanta.

  Va supun atentiei cateva intrebari, pe care le consider pertinente si la care nu gasesc raspunsuri logice, iar lipsa explicatiilor logice lasa loc pt suspiciuni legate de intreg procesul de inregistrare si gestionare a acestui program.

  Iata intrebarile mele:

  1. De ce foloseste Ministerul de Finante un sistem de inregistrare on-line, “primul venit, primul servit”, care si-a dovedit limitarile si a fost un esec in cazul altor autoritati de management (POS CCE, AIPPIMM, etc), care l-au inlocuit ulterior? Mai mult, de ce doresc blocarea aplicatiei la momentul acoperirii 100% a plafonului in conditiile in care exista deja experienta altor autoritati de management unde o acoperire de 150% cu proiecte la momentul inregistrarii on-line s-a transformat intr-o acoperire de 75% la momentul contractarii din cauza inregistrarilor abuzive, a renuntarii sau a depunerii de proiecte neconforme?

  2. De ce nu exista o grila de evaluare concreta a proiectelor cu punctaje minime care trebuie obtinute, astfel incat sa se elimine proiectele slabe din punct de vedere calitativ, dar care au fost inregistrate de oameni cu “mana iute” sau “favorizati de soarta”?

  3. De ce MF nu a publicat un indrumar complet al modului de inregistrare on-line al proiectelor cu exemplificarea pas cu pas a etapelor ce trebuie parcurse (inclusiv print-screen din aplicatia de inregistrare on-line, momentan inexistenta si necunoscuta pt publicul interesat), astfel incat sa se elimine suspiciunile care pandesc acest program? Informatiile cu privire la inregistrarea on-line a proiectelor publicate pana acum pe site-ul mfinante.ro sunt incomplete, incoerente, modificate constant si contravin continutului HG 274/2013 si HG 453/2013 care sunt actele normative care reglementeaza acest program. In mod normal si legal, HG 274/2013 si HG 453/2013 ar fi trebuit sa fie urmate de norme de aplicare clare si nu de o gramada de comunicari inconsecvente si schimbatoare, publicate pe site-ul mfinante.ro, care nu au valoare de act normativ.

  4. De ce MF nu face actualizarea imediata a listei de dosare depuse, asa cum se intampla la toate celelalte programe cu inregistrare on-line, ci prezinta lista a doua zi la ora 10:30? Mai mult, de ce recipisa de inregistrare on-line nu se obtine imediat si cum va fi aceasta trimisa catre firme, atata timp cat pana in acest moment MF nu a comunicat necesitate creerii unui cont sau oferirii unor informatii de contact la momentul inregistrarii on-line?

  5. Este site-ul mfinante.ro si aplicatia utilizata pt inregistrarea on-line a proiectelor pregatita pt un flux de date concomitent atat de mare, de ordinul miilor de utilizatori in acelasi moment? Parerea multor specialisti in IT este ca serverul mfinante.ro nu va suporta acest flux si se va bloca.

  6. De ce este MF atat de lipsit de viziune si simt practic incat sa programeze deschiderea sesiunii in zile cu probeleme, de genul vineri, 16 august sau luni, 26 august. In conditiile in care 15 august se stia ca este zi libera si in trecut zilele de vineri de dupa zile libere au fost declarate si acestea zile libere (ceea ce s-a intamplat si acum), ziua de 16 august nu avea ce sa caute in calendarul MF pt acest program. La fel ziua de luni, 26 august se stia ca va fi ultima zi pt inregistrarea declaratiilor pt luna anterioara. Chiar nimeni din minister nu gandeste deloc?

  As aprecia orice raspuns logic si argumentat la aceste intrebari.

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua!

   Apreciem faptul ca ne cititi, dar observam ca cele mai multe dintre intrebarile dvs. se adreseaza de fapt Ministerului de Finante si, prin urmare, doar ei au caderea de a va raspunde.

   In ceea ce priveste site-ul Finantare.ro, acesta nu este un site oficial, ci un site care face o selectie a informatiilor relevante pe anumite subiecte de interes pentru cititorii nostri. Nu ne propunem sa fim exhaustivi si nici atoatestiutori.

   Va multumim pentru observatii!
   Echipa Finantare.ro

   1. Liviu spune:

    Multumesc pt raspuns!

    Acest mesaj a fost adresat deja Ministerului Finantelor, dar nu ma astept la mare lucru din partea lor.

    In ceea ce priveste scopul pt care exista site-ul Finantare.ro, o abordare pasiva care se limiteaza la a propaga cateva informatii selectate din diverse surse este mult prea putin si nu serveste decat partial interesul cititorilor. Poate ca am eu asteptari nerealiste de la mediul on-line.

    Insa, nu pot sa nu apreciez faptul ca mi-ati publicat intrebarile.

    Toate cele bune,

    Liviu

 3. Alina spune:

  Crestere “semnificativa” la 2000 a nr. de imm-uri beneficiare?!?! La ce suma solicitata?!?! Asa, modest, nici macar mediu … la aproximativ 55.000 euro … ca sa sune bine … numar mare de beneficiari …
  Creste bugetul total alocat schemei dar despre suma alocata sesiunii, in continuare nimic … In ghid asa zice: Cererea va fi analizată, în limita bugetului anual alocat schemei …
  Bugetul creste cu 25% ceea ce, sa presupunem, va atrage o crestere in aceeasi proportie a nr. de imm-uri beneficiare iar perioada de aprobare a cererilor de finantare si de plata se dubleaza!!!
  In proiectul de hotarare: creste bugetul la 500 mil lei, echivalentul a aproximativ 125 mil euro … Cand a cazut euro la 4 lei?!?!
  Eu m-am pregatit pentru 16 august, am scos certificate … am cheltuit bani … Certificate de atestare fiscala valabile in august, obtinute cu chiu cu vai de pe la multe primarii de prin tara, ca asa zice ghidul, pentru toate punctele de lucru … Se deschide sesiunea pe 26; mi se da termen sa depun documentele scurt, tot in august sau in septembrie? … Deci alti bani, alta distractie potentiala cu certificatele, da?

 4. Adrian spune:

  Inseamna ca se amana si inscrierea online, pentru o data ulterioara celei de 26 august 2013?

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua!

   Daca proiectul de hotarare nu specifica nimic in acest sens, atunci data anuntata in mod oficial, cea de 26 august, ramane valabila.

   Fireste, aceasta nu exclude posibilitatea altor amanari.

   Numai bine!
   Echipa Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.